Goede voornemens 2019! Dit jaar lukt het wél
Gezonder eten, meer dansen en minder stress: ongeveer 80 procent van de Nederlanders maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar. Helaas zijn die voornemens vaak elk jaar hetzefde. Wij geven daarom tips om dit jaar écht een goed begin te maken.
De overgang naar een nieuw jaar is hét moment voor een frisse start. Het geeft je de kans om weer een heel jaar aan impressies, stress en tegenslagen af te sluiten. De kans om zowel fysiek als mentaal opnieuw te beginnen en met frisse moed te beginnen aan nieuwe uitdagingen. Voor veel mensen is het echter moeilijk om dat bemoedigende nieuwjaarsgevoel vast te houden. Zo sneuvelen de meeste goede voornemens al in de eerste maand, terwijl het volgens onderzoeken gemiddeld 21 tot 30 dagen duurt om voornemens om te zetten in gewoontes. Hoe houd je het dit jaar wél vol?
Van je goede voornemen een doel maken
Gezonder leven, meer sporten, minder drinken en minder stressen. Dat zijn de meest gemaakte voornemens voor 2018. Goed bedoeld, maar bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Deze doelen zijn niet specifiek genoeg en ook niet tijdsgebonden – een van de voornaamste redenen waarom goede voornemens vaak mislukken. Des te concreter en reëler je een voornemen maakt, des te groter de kans van slagen. Dus: maak van je voornemen een doel.
Maak van het voornemen ‘meer bewegen’ bijvoorbeeld: 'Ik ga een extra dansles volgen.' En in plaats van ‘minder stressen’ besluit je om de wekker tien minuten eerder te zetten, zodat je je dag rustig en stressvrij begint. Je vergroot je de kans van slagen door je voornemen altijd specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. Dat wordt ook wel de SMART-methode genoemd.
Strategieën om je voornemen vol te houden
De goede voornemens zijn in kaart gebracht, helder en realistisch. En nu volhouden: Hoe houdt je het dit jaar wél vol? Hopelijk met de volgende strategieën:
- Focus op wat er al goed gaat! We zijn veelal gefocust op wat niet goed gaat, op wat beter kan. Maar begin eens met kijken naar het positieve. Waar ben je wel tevreden over en trots op? Vergeet bij de overgang van het nieuwe jaar niet om even stil te staan bij alles waar je wel gelukkig mee bent.
- Houd je doelen dicht bij jezelf. Het hele doel van goede voornemens is dat jij als mens gelukkiger gaat leven en je fijn voelt in je lijf. Blijf met het stellen van doelen dan ook dicht bij jezelf en neem geen goede voornemens over 'omdat iedereen dat doet.'
- Ga op zoek naar de intentie achter een doel. Waarom wil je gezonder leven? Hoe voel je je daarbij? Ga na waarom je een doel wil behalen. Je intentie is vaak namelijk een grotere motivatie dan het doel op zich.
- Werk in kleine stappen. Heb je een heel groot doel? Deel deze op in kleinere stappen, zodat het ook haalbaar is voor jezelf en de weg naar je doel toe duidelijk wordt. Wil je bijvoorbeeld minder suiker eten? Begin met één suikervrije maaltijd per dag, en bouw dat langzaam op.
- Focus op het proces, niet op het resultaat. De weg naar je doel toe is minstens net zo interessant, al dan niet interessanter dan het eindresultaat. We focussen ons vaak zo op de eindstreep, dat we tussendoor vergeten om ons heen te kijken. Enjoy the dance!
- Doe het op je eigen tempo. In het hectische dagelijkse leven kunnen goede voornemens als het zoveelste punt op je todo-lijstje aanvoelen. Maak die voornemens daarom onderdeel van jouw eigen ritme. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen? Elke dag joggen is dan een optie, maar lopen of fietsen naar je werk kan ook al veel verschil maken.
- Wees mild voor jezelf. Niets en niemand is perfect. Wees daarom niet te hard voor jezelf. Dat je af en toe terugvalt is niet meer dan logisch. Dit is niet erg. Pak de draad dan rustig aan weer op. Op die manier worden goed bedoelde voornemens geen nare ervaringen.