Photo by David Marcu on Unsplash

Nederlanders moeten meer dansen of bewegen

De Gezondheidsraad pleit voor nieuwe beweegrichtlijnen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat het merendeel van de bevolking hieraan niet voldoet. Dansers horen vast niet bij deze groep!

De Gezondheidsraad zegt dat volwassenen minstens tweeënhalf uur per week matig of zwaar intensief moeten bewegen, kinderen dagelijks een uur. Bovendien adviseert de raad spier- en botversterkende oefeningen (kijk voor uitleg naar de video’s van het Kenniscentrum Sport). Volwassenen zouden deze oefeningen minstens twee keer per week moeten doen en kinderen zeker drie keer per week. Ook schrijft de Gezondheidsraad dat stilzitten voorkomen moet worden. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad daarom gevraagd hier nieuwe wetenschappelijke inzichten te bundelen en te verwerken in één nieuwe richtlijn. Het nieuwe beweegadvies is niet meer per dag, maar per week en is verspreid over verschillende dagen.

Niveaus van bewegen

De Gezondheidsraad onderscheidt vier verschillende niveaus van bewegen:

  • Zitten: tv kijken, werken achter een beeldscherm
  • Licht intensief: muziek maken, afwassen
  • Matig intensief: activiteiten als wandelen en fietsen
  • Zwaar intensief: sporten zoals hardlopen en voetballen

Bij dans beweeg je dus in elk geval matig en vaak zelfs zwaar intensief.

Haal de bewegingsvoordelen uit dans

Er zijn veel belangrijke bewegingsvoordelen, die zoals we weten ook gelden voor dans. Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressiviteit. Ook de kans op borst- en darmkanker wordt erdoor verkleind. Dat sport veel voordelen heeft, is natuurlijk allang bekend. Toch is niet iedereen geneigd om ook daadwerkelijk een sport te gaan beoefenen, omdat er te weinig tijd of zin is. Dansers hebben hier alvast geen last van, omdat zij barsten van de motivatie en graag veel tijd besteden aan hun hobby. De nieuwe richtlijnen moeten voor de lezers van Dans Magazine dan toch ook geen probleem zijn?

Bron: NOS, We moeten meer bewegen en vooral de spieren trainen

 

 

Meer inspiratie