Introdans

Van danser tot artistiek directeur: Roel Voorintholt viert 40-jarig jubileum bij Introdans

Foto: Hans Gerritsen

Roel Voorintholt viert zijn veertigjarig jubileum bij het Arnhemse dansgezelschap op woensdag 12 april 2023 in Musis Arnhem met een uniek en feestelijk verrassingsgala. In een speciaal programma wordt een reis gemaakt langs de carrière van Roel Voorintholt en worden fragmenten van zijn favoriete balletten gedanst. Het is een verrassing welke werken te zien zijn, maar vele hoogtepunten uit de geschiedenis van Introdans zullen de revue passeren.

Van danser tot artistiek directeur

Een leven, niet alleen in het teken van dans, een leven in het teken van Introdans. In seizoen 1982-1983 kwam Roel Voorintholt als vervanger van een geblesseerde danser bij de groep, waar hij in vele balletten danste. In 1989 werd hij gevraagd om een zelfstandige jeugdafdeling op te zetten en werd hij artistiek leider van het Ensemble voor de Jeugd en Introdans Interactie. Hier toonde hij zijn talent en neus voor kwaliteit. Sinds 2005 is Roel Voorintholt artistiek directeur van het gezelschap en weet hij talloze choreografen van wereldfaam aan Introdans te binden. ''Introdans is er voor iedereen van 6 tot 106 jaar,'' vertelt Roel. ''We zetten ons met hart, ziel en heel veel vakmanschap in nog meer mensen en doelgroepen enthousiast te maken voor de danskunst.'' Dit is en blijft zijn ambitie.

IntrodansFoto: Erwin Olaf

Met Roel als artistiek directeur is Introdans uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende dansgezelschappen van Nederland en ver daarbuiten. Inclusiviteit, participatie en diversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. Want Introdans streeft naar een blijvende relatie tussen dans, het gezelschap en het publiek waarin niemand wordt uitgesloten.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Onderscheidingen

Voor zijn grote verdiensten voor de dans ontving Voorintholt verscheidene prijzen zoals het Arnhems Meisje (1993) en de Perspektieprijs (1997). In 2004 werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2008 eerde de Kring van Nederlandse Theatercritici hem voor zijn inzet voor de ‘opwaardering van de jeugddans’ met de Prijs van de Kritiek. In 2012 werd Voorintholt onderscheiden met de Arnhemse Piet voor de manier waarop hij Arnhem op de kaart heeft gezet. Hij kreeg de Oeuvreprijs van de Danspubliekprijs (2014) en de Gouden Zwaan (2015) voor zijn belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans. De Jiří Kylián Ring volgde in 2016. De kroon op zijn werk mag de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79 genoemd worden, die hij in 2019 ontving.

Meer inspiratie