Yanquiel Ochoa Leiva Prix de Lausanne

Samuel Wuersten is nieuwe aanwinst comité Prix de Lausanne

Holland Dance Festival directeur Samuel Wuersten maakt in 2019 voor de tweede keer deel uit van het artistiek comité van de Prix de Lausanne. Volgend jaar zal hij ook plaatsnemen in de jury van de internationale danscompetitie. 

De Prix de Lausanne is een internationale competitie die jaarlijks wordt georganiseerd voor dansers van 14 tot 19 jaar. Wuersten is één van de negen juryleden voor deze 47ste editie. ‘Ik ben erg vereerd om in 2019 deel uit maken van de jury en het artistiek comité van deze belangrijke dansgebeurtenis,’ laat hij weten. Wuersten was eerder ook al betrokken als docent contemporary.

Felbegeerde prijzen

De Prix de Lausanne wordt georganiseerd sinds 1973. De competitie richt zich op balletdansers die nog niet zijn begonnen aan een professionele carrière. Finalisten winnen beursen voor dansopleidingen. Veel voormalige winnaars zijn nu succesvol in de internationale danswereld. De prijzen zijn dan ook felbegeerd door jonge, ambitieuze dansers. Voor deze editie waren er 363 aanmeldingen uit 40 landen. Een selectie van 80 dansers zal in februari 2019 deelnamen aan de hoofdcompetie.

Gerenommeerde juryleden

Naast de aantrekkingskracht van de prijzen is het voor beginnende dansers een eer om op te treden voor de veelal gerenommeerde juryleden. Optreden voor deze invloedrijke mensen verhoogt hun kansen op een toekomst in de dans. In 2019 zitten er vier voormalige finalisten met een indrukwekkende danscarrière in de jury, waaronder Carlos Acosta (winnaar 1990) en Miyako Yoshida (winnares 1983). Andere juryleden zijn directeur van internationale dansopleidingen en -festivals, zoals Samuel Wuersten. 

Talentontwikkeling

De van oorsprong Zwitserse Wuersten is geen onbekende voor de Prix de Lausanne. Hij gaf dertien jaar les in modern ballet aan de kandidaten. ‘Talentontwikkeling vormt de essentie van de Prix de Lausanne,’ zegt Wuersten, ‘het is een nooit eindigende ontdekkingsreis naar een aantal van de beste dansers van de wereld.’ De Prix de Lausanne neemt haar invloed op jonge dansers zeer serieus. Voorwaarden voor deelname zijn het behalen van een schooldiploma en het volgen van een gezond dieet.

 

Hinano Eto Prix de Lausanne 2010

Meer inspiratie