Bolsjoi theater Moskou ballet oscar voor de dans

Holland Dance Festival-directeur Samuel Wuersten in jury 'Oscars van de dans'

Gisteravond vond in het Bolsjoi Theater in Moskou de uitreiking plaats van de internationale Benois de la Danse-prijzen, ook wel de 'Oscars van de dans' genoemd. Samuel Wuersten, artistiek en algemeen directeur van het Holland Dance Festival, was dit jaar een van de juryleden van deze uiterst prestigieuze verkiezing. 

De Benois de la Danse-prijzen werden in 1991 in Moskou in het leven geroepen door de International Dance Association. De prijzen worden jaarlijks toegekend aan die personen die in het voorgaande jaar, wereldwijd, de meest uitmuntende prestaties op het gebied van de dans hebben geleverd. Er zijn prijzen in de categorieën 'lifetime achievement', ballerina, danser, choreograaf, componist en ontwerper. Sinds 1995 maakt de Benois de la Danse deel uit van UNESCO's World decade of culture. 

Jury en winnaars Benois de la Danse

De jury verandert elk jaar van samenstelling en alle leden zijn gerenommeerde personen uit de internationale danswereld. Holland Dance Festival-directeur Samuel Wuersten maakte dit jaar deel uit van de jury, die voorts bestond uit David McAllister, Nona Esteves, Tamara Rojo, Nicolas Le Riche, Eleonora Abbagnato en Boris Eifman. Zij kozen dit jaar tot winnaars de Russische prima ballerina Natalia Makarova (lifetime achievement award), de Braziliaanse choreografe Deborah Colker en Oekraïense choreograaf Yuri Possohkov (beiden in de categorie 'Beste choreograaf'), de Koreaanse ballerina Sae Eun Park (Ballet de l'Opéra National de Paris), de Russische danser Vladislav Lantratov (Bolsjoi Ballet), de Mexicaanse danser Isaac Hernandez (English National Ballet), componist Ilya Demutsky en ontwerper Kirill Serebrennikov.

Over Samuel Wuersten

Samuel Wuerstens carrière in de dans getuigt van een enorme veelzijdigheid. Hij was een eigentijdse repertoiredanser, choreografeerde werken in opdracht van uiteenlopende gezelschappen en dansvakopleidingen en produceerde eigen werk als freelance choreograaf. Ook doceerde hij hedendaagse dans over de hele wereld, iets wat hij tussen alle bedrijven door nog steeds af en toe doet. Sinds 1994 is hij artistiek en algemeen directeur van het befaamde Holland Dance Festival in Den Haag. Daarnaast maakt hij deel uit van het College van Bestuur van Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en is hij artistiek directeur van de Bachelor Dance-opleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Zürich, Zwitserland.

Wuersten is regelmatig jurylid en consultant voor diverse dans- en kunstorganisaties. Gedurende meer dan een decennium was hij zowel artistiek codirecteur van Steps International Dance Festival in Zwitserland als lid van het artistieke comité van de beroemde Prix de Lausanne. Sinds 2013 is hij internationaal curator van Diana Vishneva's CONTEXT festival in Moskou en Sint-Petersburg.

Samuel Wuersten werd geboren in Gstaad, Zwitserland. Hij volgde zijn dansopleiding aan de school van het Hamburg Ballett en aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam (de voormalige Rotterdamse Dansacademie). Wuersten woont op dit moment in Nederland. In 2011 werd hij geridderd in de orde van Oranje-Nassau. In datzelfde jaar werd hij door de Franse overheid benoemd tot Chevalier dans l'ordre des Arts et des Lettres.

Meer inspiratie