Prix de Lausanne, dans, lukas barreman

Lukas Bareman: "Prix de Lausanne was een kickstart voor mijn danscarrière"

Lukas Bareman (18) staat aan de rand van een internationale doorbraak, nu hij in Zwitserland een prestigieuze prijs voor jonge danstalenten heeft gewonnen op Prix de Lausanne. Hoe is het om als jong danstalent mee te doen aan deze grote danswedstrijd? Wij stelden Bareman zes vragen over het leven als (toekomstig professioneel) danser.

Wie of wat inspireerde jou om te gaan dansen?

Dans was er altijd al in mijn familie: zowel mijn zussen als mij moeder dansten bij een amateurdansschool bij ons in de buurt. Bijna dagelijks zag ik hen in de dansles. Mijn moeder vroeg aan mij of ik ook niet op les wilde. Hier was ik eerst wat sceptisch over, niet veel jongens dansten, maar toch ging ik ervoor. Uiteindelijk pakte dit ook nog eens heel erg goed uit! Mijn familie gaf me het impuls om te beginnen met dansen, maar mijn persoonlijke inspiratieborn is de beroemde Russische danser Mikhail Baryshnikov. Hij is één van de eerste dansers die ik aan het werk heb gezien toen ik een jonge danser was. Ik kijk nog steeds erg tegen hem op.

Wat betekent dans voor jou?

Dans is alles voor mij. Ik heb dan ook heel mijn leven ‘rondom’ de dans opgebouwd. Ik ben begonnen met tapdans, daar ben ik al vrij snel jazz bij gaan doen. Toen ik elf jaar was stond ik in mijn eerste balletles. Sindsdien train ik al jaren voor perfectie. Trainen voor een leven als professioneel danser kent zowel goede als slechte kanten. Het is hard werken. Maar de fysieke pijn en het harde werken begint zijn vruchten af te werpen. Elke keer als ik op het podium sta krijg ik een onbeschrijfelijk gevoel, daar doe ik het voor! Ik denk dat dit voor elke danser geldt. Ik denk dat ik, zeker nu na mijn deelname aan de Prix de Lausanne, klaar ben voor een carrière in de dans en daarbij veel fantastische dingen mag en kan gaan ervaren in het leven.

En toen… mocht je meedoen aan de Prix de Lausanne! Hoe heb je je deelname aan de Prix de Lausanne ervaren? Wat waren hoogte- en dieptepunten?

Ik was stomverbaasd toen ik het nieuws kreeg dat ik mee mocht doen met de Prix de Lausanne. De ervaring was onvergetelijk en niet te vergelijken met wat ik tot nu toe mee heb mogen maken in de danswereld. Toen we in Lausanne arriveerden vertelde de artistieke directeur van Prix de Lausanne, Shelly Powers, dat deze week niet alleen ons maar ook onze toekomst zou veranderen. Deze uitspraak zal ik nooit vergeten, want ze had helemaal gelijk. De Prix de Lausanne biedt jonge, toekomstige dansers zo veel kansen. Niet alleen in de vorm van prijzen, maar ook in de vorm van opleidingen en contacten met grote namen in de danswereld. De competitie was heel goed georganiseerd. De werknemers waren vriendelijk en behulpzaam en ook de andere deelnemers waren tot mijn verrassing heel open en vriendelijk. Ik dacht dat iedereen heel competitief ingesteld zou zijn en daarmee, op een bepaalde manier, gemeen zou zijn. Gelukkig was dit niet het geval. Voor mij was de ervaring van deelnemen één groot hoogtepunt!

Nu ben je de winnaar van de Prix de Lausanne 2018 Best Swiss Candidate prijs. Wat houdt deze prijs precies in?

De Best Swiss Candidate prijs is een geldbedrag, gesponseerd door de ‘Fondation en faveur de l'art chorégraphique’. Een nog grotere beloning naast deze prijs is voor mij dat ik gezien ben door dansscholen en gezelschappen van over de hele wereld. Daardoor heb ik diverse jobs aangeboden gekregen. Mijn deelname aan Prix de Lausanne is daarmee een kickstart geweest voor mijn toekomstige carrière als professioneel danser.

Welk advies zou je meegeven aan (jonge) dansers die een toekomst in de balletwereld ambiëren?

Blijf positief, ook tijdens de moeilijke momenten. Uiteindelijk wordt je hier alleen maar sterker van. Stimuleer jezelf daarnaast om elke dag te leren: wees leergierig. Observeer je leerkracht en je medeleerlingen goed, je leert hier meer van dan je in eerste instantie misschien zou denken. En het allerbelangrijkste: geniet! Dans is een bijzonder vak wat niet velen van ons als beroep mogen en kunnen maken. Maar er ligt zeker een mooie toekomst in dans. Durf de stap te zetten en ervoor te gaan!

Wat zijn je plannen en/of ambities voor de toekomst?

Om eerlijk te zijn ben ik daar nog niet helemaal zeker van. Ik heb, dankzij de Prix de Lausanne, een enorme kans gekregen om in de professionele danswereld te beginnen. Ik ga nu eerst kijken wat mijn opties zijn en hoe alles zich gaat ontwikkelen.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: