Michele Esposito Prix de Lausanne 2017

Winnaar Prix de Lausanne kiest voor Junior Company

De Italiaanse balletdanser Michele Esposito, gouden-medaillewinnaar van de Prix de Lausanne 2017, voegt zich in augustus bij de Junior Company van Het Nationale Ballet in Amsterdam. Als winnaar van een van de meest prestigieuze balletcompetities ter wereld kon Esposito kiezen uit tientallen contractaanbiedingen van de grote internationale balletgezelschappen die gelieerd zijn aan de Prix de Lausanne.

Michele Esposito Prix de Lausanne 2017De 17-jarige Esposito was afgelopen februari de grote winnaar van de Prix de Lausanne. Naast de hoofdprijs, een gouden medaille en een stipendium van €15.000,-, ging hij er ook in twee van de vier overige categorieën met de winst vandoor.
Michele Esposito blonk volgens de jury uit door zijn hoge artistieke en technische niveau in zowel zijn klassieke als moderne uitvoering van variaties uit de balletten La Bayadère en Nijinsky. Esposito is nu bezig aan zijn laatste jaar als student aan de Tanzakademie in Zürich, Zwitserland.
 
Ernst Meisner, artistiek coördinator Junior Company:
“Michele heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een hele verfijnde techniek. Hij is een mooie, goed getrainde danser die goed kan draaien en springen, maar hij is ook al in staat om een verhaal te vertellen op het podium en dat is bijzonder. Hij heeft het potentieel om een grote danser te worden zeker als je kijkt naar de Prix de Lausannne-winnaars van de afgelopen dertig jaar; het zijn stuk voor stuk wereldsterren geworden.” 

Prix de Lausanne

De Prix de Lausanne is sinds de oprichting in 1973, een jaarlijkse competitie voor jonge dansers in de leeftijdscategorie van 15 tot 18 jaar. Doel van de competitie is om de grootste jonge ballettalenten ter wereld te ontdekken, te promoten en te ondersteunen. 68 prestigieuze dansscholen en balletgezelschappen zijn gelieerd aan en ondersteunen de Prix de Lausanne waaronder The Royal Ballet in Londen, de Vaganova Ballet Academy in Sint Petersburg, San Francisco Ballet School, Het Nationale Ballet en Australian Ballet.

Junior Company Het Nationale Ballet

De Junior Company is sinds 2013 het nieuwe initiatief van Het Nationale Ballet in samenwerking met de Nationale Balletacademie Amsterdam. Het is daarmee een springplank voor jonge dansers die naast hun eigen programma ook meedansen in een aantal klassieke balletten van Het Nationale Ballet.
De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door het Gieskes Strijbis Fonds, Ammodo en de VandenEnde Foundation.

Foto: Gregory Batardon

Meer inspiratie