Alan Land

Nieuwe tentoonstelling van danser en balletmeester Alan Land

Ter gelegenheid van zijn 40 jarig jubileum bij het Nationale Ballet, presenteert Alan Land zijn tentoonstelling The Weight of Existence in de Hallen in Amsterdam. Artistiek leider van Het Nationale Ballet Ted Brandsen zal de opening doen. Na een carrière als eerste solist, verbond Alan zich als balletmeester aan het gezelschap. Naast docentschappen bij gerenommeerde dansgezelschappen wereldwijd, is hij altijd in zijn vrije tijd actief geweest als beeldend kunstenaar.

Artistieke ontwikkeling

Alan's intense samenwerking als danser met uitgesproken choreografen als Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig, is onmiskenbaar doorslaggevend geweest voor zijn artistieke ontwikkeling en in het bijzonder voor zijn engagement als mens en beeldend kunstenaar. Met name Rudi van Dantzig maakte veel indruk op Alan met zijn betrokkenheid bij de mensheid en het lot van onze planeet. Twee universele thema’s die op alle fronten aanwezig zijn in het werk van Alan Land. Hoogst eigenzinnige kunstwerken, uitdagend experimenteel door hun balans en disbalans, maar vooral visueel ijzersterk door hun emotionele lading en veelvormige sensualiteit.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Inspiratie

Land’s vroege bewondering voor onder andere Edward Hopper, Caravaggio en Toer van Schayk is terug te vinden in met name de bedrukte sfeer, uitvergrote emotionaliteit en uitgesneden composities. Een tijdje geleden vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen Alan Land en kunsthistoricus Rudi Fuchs. Wat Fuchs toen opviel; puur, authentiek en mooi door de geconcentreerde weergave van de werkelijkheid en wiebelende lijnen. Niet zomaar lijnen maar lijnen als bewegende lichamen in een begrensde ruimtelijkheid als reflectie van herinneringen.

De documentaire Langzaam beven tot het lichaam gestalte wordt waarin Rudi Fuchs het werk van Alan Land recenseert, is te zien in de galerie.

 

Te zien van 7 september tot/met 26 september 2022
Feestelijke opening op 11 september 2022
Dinsdag-vrijdag 12.00-18.00 uur
Zaterdag-zondag 12.00-17.00 uur

Kunstuitleen Galerie Beeldend Gesproken
Hannie Dankbaarpassage 23, 1053 RT Amsterdam
020- 30 90 390 / www.beeldendgesproken.nl

 

 

 

Meer inspiratie