Dansen in de zomer

Dansen in hoge zomertemperaturen? Zo houd je je hoofd koel

Elk jaar is het weer een struggle in de zomer: de temperatuur schiet omhoog, maar het dansen gaat gewoon door. Hoe zorg je ervoor dat je de energie houdt om te dansen wanneer je het eigenlijk net iets te warm vindt? Dans Magazine zet de handigste tips voor je op een rij.

Hydrateer slim

Je lichaam bestaat voor zo’n 60% uit water, en dat willen we zo houden. Het is belangrijk om goed te hydrateren voor, tijdens, en nadat je danst. Wanneer je uitgedroogd bent kun je namelijk last krijgen van concentratieverlies, oververhitting, kramp en vermoeidheid. In de 2 tot 4 uur voor het dansen, drink wanneer je dorst hebt. Dat is namelijk een prima indicatie of je water nodig hebt. Het heeft geen zin om de overhydrateren in voorbereiding op je training zodat je alleen maar naar de wc aan het rennen bent. Nu we het daar toch over hebben; de kleur van je urine is een goede indicator van hoe gehydrateerd je bent: hoe lichter, hoe beter.’

 In die tijd is het prima om tussen de 250 en 500 ml water te drinken. Tijdens het dansen is het aan te raden om tussen de 250 en 750 ml water te drinken. Dit is wat meer omdat je tijdens het dansen natuurlijk zweet. Het is aan te raden om het water steeds in kleine slokjes te drinken, en niet in één keer, zodat er geen grote hoeveelheid water in je buik gaat klotsen, en je niet de hele tijd naar het toilet moet. Na het dansen is natuurlijk een goeie slok water heerlijk, maar dat hoeft niet per se water te zijn. Het is goed om tussen de 1.25 en 1.5 liter vloeistof te drinken om je reserves aan te vullen na het dansen. Melk is daarvoor een goeie, door de proteïnen die erin zitten, maar er zit natuurlijk ook water in voedsel. Sla en fruit bevatten ook water.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Afkoelen

Zorg dat er genoeg manieren zijn om af te koelen. Je kunt bijvoorbeeld een shirt vochtig maken en even in de vriezer doen om af te koelen. Ook kun je koud water over je polsen laten stromen. Bij je polsen zitten namelijk bloedvaten vlak aan de oppervlakte en deze worden gebruikt om warmte af te voeren. Als je hier koelt, koelt je lichaam dus ook af. Wat niet verstandig is, is meteen onder de koude douche springen wanneer je het warm hebt, dat kan leiden tot een cold shock en dat is gevaarlijk. Een andere manier om af te koelen: pauze nemen. Gun jezelf een adempauze tussendoor om ervoor te zorgen dat je niet oververhit raakt.

Ventileren

Om tijdens het dansen wat verkoeling te krijgen is het slim om goed te ventileren. Dit kan natuurlijk door ramen of deuren open te zetten, of door een airco aan te schaffen. Daarnaast kun je ook op kleinere schaal ventileren. Tegenwoordig kun je kleine ventilatortjes kopen waar een waterverstuiver in zit. Een paar sproeien in je gezicht helpt meteen.

Dans vroeg

Zet je wekker op tijd en dans vroeg. In de vroege ochtenduren tussen 06.00 en 08.00 uur is het vaak nog lekker koel; ideaal om je dag lekker actief te beginnen. Wanneer je samen met anderen danst, is het natuurlijk wel verstandig om dit even af te stemmen.

Meer inspiratie