Home » Reportage

4 lifestyle tips voor een sterk danserslichaam

Een sterk en gezond lichaam krijg je niet alleen maar door gezond te eten en veel te dansen. Er zijn veel factoren die een grote impact kunnen hebben op je lichaamsbeeld en zelfreflectie. Wanneer je aandacht besteedt aan andere manieren om jezelf te ‘voeden’, afgezien van letterlijke voeding, dan zul je nog meer rust en plezier kunnen ervaren wanneer je danst. Voormalig professioneel balletdanser Jess Spinner is nu holistische gezondheidscoach voor dansers en deelt een aantal tips bij The Whole Dancer.

1. Maak van selfcare een prioriteit

Sommige selfcare activiteiten zijn heel natuurlijk voor dansers. Veel dansers stretchen regelmatig en nemen de tijd om hun spieren los te maken met bijvoorbeeld een foamroller. Wanneer je goed voor je lichaam zorgt, werk je actief aan zelfliefde en dat draagt bij aan een positief lichaamsbeeld.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Om een prioriteit te maken van selfcare, is het belangrijk om na te denken over de mogelijkheden die je hebt om lekker in je vel te zitten. Begin bijvoorbeeld met het bijhouden van een dagboek of een lijstje van dingen waar je dankbaar voor bent. Als danser kun je schrijven over waar je lichaam allemaal toe in staat is. Die positieve benadering maakt je bewust van wat je allemaal wél kunt, in plaats van wat je niet kunt. Dansers zijn namelijk vaak bezig met wat ze nog niet kunnen, maar die negatieve benadering zal je niet altijd verder helpen. Kijk vanuit zelfliefde naar jezelf en ervaar hoe je vanuit plezier van dansen meer kunt bereiken.

2. Eet mindful

Dansers hebben meestal een druk schema, waardoor maaltijden soms onregelmatig en vluchtig tussen verschillende repetities en afspraken door komen. Toch is het belangrijk om tijd in te plannen om rustig te eten. Het hoeven maar tien of twintig minuutjes te zijn, maar wanneer je bewust die tijd pakt zul je een groot verschil ervaren. Wanneer je eet, leg dan je telefoon weg en concentreer je op iedere hap. Op die manier kun je beter naar je lichaam luisteren en horen waar het behoefte aan heeft.

3. Creëer een goede ochtend- en avondroutine

Hoe je je dag begint en eindigt heeft een belangrijke impact op hoe je de dag ervaart. Wanneer je een goede nachtrust hebt gehad en ontspannen de dag begint, zul je daar de rest van de dag profijt van hebben. Je ochtendroutine kan bijvoorbeeld bestaan uit een meditatie, een gezond ontbijt klaarmaken en een fijne skin-care routine. Zorg dat je vroeg genoeg op staat zodat je daar de tijd voor hebt en je niet hoeft te haasten of te stressen.

In de avond kun je bijvoorbeeld reflecteren op de dag of alvast nadenken over wat je de volgende dag graag zou willen bereiken. Een warme douche of het lezen van een boek kan je ook helpen om te ontspannen voordat je gaat slapen. Kijk het liefst zo min mogelijk naar schermen laat op de avond, dat maakt het namelijk lastiger om in slaap te vallen. Een avondroutine kan je helpen om gemakkelijker en dieper te slapen, waardoor je lichaam kan herstellen en fit is om de volgende dag weer te dansen.

4. Besteed energie aan de juiste mensen

Het lijkt eenvoudig, maar toch zijn er genoeg mensen die relaties onderhouden die energie vreten. Focus je op de mensen in je leven die je energie geven, in plaats van de mensen die je continu bekritiseren of focussen op het negatieve. Hetzelfde geldt voor dansleraren. Heb je een hele strenge leraar of choreograaf waar je mee werkt? Probeer het dan niet te persoonlijk te nemen en laat diegene voor wat het is. Focus je op de mensen die ook jouw kwaliteiten zien en je oprecht proberen te helpen met constructieve feedback.

Meer inspiratie