Home » Reportage
Dansstudio

Eigen dansschool oprichten? Dit is alles wat je moet weten

Heb je er altijd al van gedroomd om een eigen dansstudio op te richten? Dan vraag je je misschien af wat je daar allemaal precies voor nodig hebt. Hoe begin je? En hoe maak je er een succes van? Wij hebben een checklist gemaakt om je een eind op weg te helpen!

1. Leer van een dansschool waar je tegenop kijkt

Ben je geïnspireerd door je eigen dansschool of ken je een dansschool in een andere stad die je geweldig vindt? Leer van de eigenaren door er en tijdje te werken. Wanneer je binnen verschillende rollen ervaring opdoet krijg je een goed beeld van hoe de dagelijkse gang van zaken verloopt. Let goed op wat voor problemen er voorkomen en hoe die worden opgelost, hoe er geld wordt verdiend en uitgegeven, hoe er wordt omgegaan met marketing en hoe er wordt gecommuniceerd naar leerlingen en ouders.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

2. Bereid je voor op de verschillende rollen die je zult aannemen

Naast het geven van danslessen, zul je ook een onderneming gaan runnen en verschillende petten op moeten gaan zetten. Als dansstudiomanager maak je de roosters en moet je communiceren wat je precies verwacht van je personeel en wat je doelen zijn. Als mentor begeleid je niet alleen studenten, maar ook docenten. Als ondernemer ben je altijd bezig met de ontwikkeling van je dansschool en de praktische kant. Zo ben je bezig met de financiële administratie, de marketing, evenementcoördinatie, klantenservice en nog veel meer.

3. Zorg voor een goede reputatie binnen de dansgemeenschap

Als je voldoende leerlingen wilt, dan is het belangrijk dat mensen weten dat je bestaat en dat je goede lessen aanbiedt. Je kunt een reputatie opbouwen door danslessen aan te bieden aan lokale scholen, kortingen te geven aan mensen die je aanbevelen aan familie en vrienden en zoveel mogelijk het woord te verspreiden via via en op sociale media.

4. Bedenk een businessplan

Maak een overzicht van je doelen en een plan hoe je dat wil gaan bereiken. Op die manier creëer je een sterke basis voor je studio op de lange termijn. Zorg dat je goed voor ogen hebt waar je bedrijf voor staat, welke positie je hebt in de markt, welke producten en services je aanbiedt, hoe je de marketing aanpakt, hoe je financiën in elkaar zitten en hoe je nog graag zou willen groeien.

4. Vind de perfecte locatie voor je dansschool

Als je eenmaal hebt uitgevogeld hoe je je business wil gaan runnen, kun je op zoek gaan naar een studioruimte. Naast financiële overwegingen, zijn er voor een dansschool nog andere dingen waar je rekening mee moet houden. Bedenk ten eerste hoeveel ruimte je precies nodig hebt en hoeveel studio’s je graag zou willen. Daarnaast is het goed om na te denken of je graag een lobby, een kantoortje, een opbergruimte, een winkelruimte en toiletten of douches zou willen. Het is natuurlijk ook handig als er voldoende parkeerplekken zijn en je school zich op een centrale en goed zichtbare locatie bevindt.

5. Ontwikkel automatische systemen

Om een dansschool te runnen, is het handig als alles goed georganiseerd is. Dit plan is een stuk gedetailleerder dan je businessplan en gaat met name over de dagelijkse gang van zaken. Automatiseer administratieve taken zoals betalingen en inschrijvingen. Dat kan heel handig met verschillende dansstudiosoftware. Ook is het handig als je een website hebt met een overzicht van de lessen, waar nieuwe leerlingen zich eventueel eenvoudig zouden kunnen aanmelden en waar evenementen en voorstellingen in een kalender staan.

6. Maak van een gewone ruimte een dansruimte

Een goede dansvloer, spiegels en een balletbarre zijn onmisbare elementen voor een dansstudio. Zorg voor een mooie open ruimte die uitnodigt tot beweging en creativiteit. Belichting en een goede geluidsinstallatie zijn daarbij ook van belang.

7. Vorm een team

Wanneer je nog maar net begint, heb je misschien niet gelijk een groot team nodig. Toch is het handig als je één of meerdere dansdocenten in dienst neemt zodat je de tijd hebt om je dansschool te runnen, vooral in het begin. Je kunt ook iemand inhuren die je helpt met administratieve taken en andere klusjes. Maak voor jezelf een duidelijk overzicht van de posities die je graag zou willen vullen en creëer een handleiding en een contract voor nieuwe collega’s.

8. Geef je dansschool meer bekendheid door goede marketing

Naast een website en sociale media is mond-tot-mond reclame nog altijd een goed middel om je dansschool meer bekendheid te geven. Creëer een goede strategie om nieuwe leerlingen aan te trekken. 

 

Meer inspiratie