Foto: Luca Abdel-Nour

Nieuw talent bij Junior Company van Het Nationale Ballet

De theaters zijn weer geopend en dat betekent ook dat alle gezelschappen weer verder gaan waar ze zijn gebleven! De Junior Company van Het Nationale Ballet heeft voor het aankomende seizoen alvast nieuw danstalent aan de haak geslagen. Zo komt het 18-jarige toptalent Luca Abdel-Nour, meervoudig prijswinnaar van Prix de Lausanne, bij het gezelschap dansen en zijn er ook zes nieuwe talenten, waaronder twee Nederlanders, die zich aansluiten. Wie zijn deze dansers?

Voor het kiezen

De jonge achttienjarige Egyptische balletdanser Luca Abdel-Nour heeft de grote internationale en prestigieuze balletcompetitie Prix de Lausanne al meerdere keren gewonnen. Hij viel op en kon daardoor met gemak kiezen waar hij zou willen dansen. Uiteindelijk is hij voor de Junior Company gegaan en in augustus gaat hij van start. 

Negatieve reacties en lof

De danser vertelde eerder in een interview dat hij het niet altijd makkelijk heeft gehad. "Er zijn (in Egypte) natuurlijk veel negatieve reacties, maar er zijn ook veel mensen die me steunen en zeggen dat ik hen heb geïnspireerd om aan ballet te gaan doen in een maatschappij waar dit niet echt wordt aangemoedigd. Elke stap was moeilijk. Het is moeilijk om je familie achter te laten en ze lange tijd niet te zien, maar uiteindelijk was het het allemaal waard."
 
Vakblad Dance Europe schreef lovend over Luca’s optreden tijdens de Prix de Lausanne: “Hij is een geweldige danser met een prachtige toekomst voor zich. Luca Abdel-Nour heeft buitengewoon mooie lijnen, zijn draaien zijn prachtig, zijn sprongen briljant en pakt je volledig in met zijn charme en zijn zeer innemende persoonlijkheid.”

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

 
Andere nieuwe talenten

Naast Luca Abdel-Nour voegen zich in augustus nog zes andere toptalenten bij de Junior Company waaronder twee Nederlandse talenten Sven de Wilde en Louisella Vogt. Allebei zijn ze opgeleid aan de Nationale Balletacademie Amsterdam. De overige nieuwe dansers zijn: Nicola Jones (Australië) en Gabriel Rajah (Verenigde Staten), ook beide opgeleid aan de Nationale Ballet Academie Amsterdam, Gregory Myles Molnar (Canada) en Lily Carbone (Australië).
 
Junior Company dansers die doorstromen van het eerste naar het tweede jaar zijn: Guillermo Torrijos (Spanje), Isaac Mueller (Verenigde Staten), Koyo Yamamoto (Japan), Catarina Pires (Portugal), Katherine Bamford (Verenigd Koninkrijk), Lauren Hunter (Zuid-Korea) en Mila Nicolussi Caviglia (Italië). Junior Company dansers die volgend seizoen doorstromen naar Het Nationale Ballet zijn: Claire Tjoe-Fat (Nederland), Emma Mardegan (Italië), Sebia Plantefève-Castryck (Ethiopië), Philippe Magdelijns (Verenigde Staten) en Giorgi Potskhisvili (Georgië).

 
Wat is de Junior Company?

De op initiatief van Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie Amsterdam in 2013 opgerichte Junior Company is dé springplank voor jonge dansers die naast hun eigen tourneeprogramma ook meedansen in een aantal grote klassieke producties van Het Nationale Ballet. Jaarlijks worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest getalenteerde jonge balletdansers geselecteerd voor de Junior Company. Inmiddels bestaat meer dan veertig procent van Het Nationale Ballet uit voormalige dansers van de Junior Company, onder wie zeven solisten waaronder Jessica Xuan, Timothy van Poucke, Salome Leverashvili, Martin ten Kortenaar en Michaela DePrince.

 

Meer inspiratie