Home » Review

VR-voorstelling Narcissos en Echo geeft dans een nieuwe dimensie

Roos Stuurman

Kun je Nightfall nog herinneren? Het eerste Virtual Reality (VR)-ballet ter wereld van het Nationale Ballet? Peter Leung (House of Makers), de maker van deze VR-performance, heeft nu in samenwerking met Veejays een nieuw werk gemaakt: Narcissos & Echo. Een bijzondere VR-ervaring over eenzaamheid en verbinding. Dans Magazine ging zondag 20 juni langs om een kijkje te nemen. 

Contact maken

‘Een gezamenlijke ervaring… Op afstand,’ schrijven de makers op hun website. In deze grensverleggende interactieve dans zit het publiek opgesloten met de mythische nimf Echo en haar grote liefde, de halfgod Narcissus: gevangen in een spiegelpaleis in virtual reality. Ze zijn samen, maar lukt het ze om écht contact te maken met elkaar? De één dreigt zichzelf te verliezen door een onbeantwoorde liefde. De ander ziet alleen zichzelf staan en verliest steeds meer het contact met de werkelijkheid. Zonder elkaar zijn ze waarschijnlijk verloren.

Bijzondere locatie

De performance was te zien op verschillende locaties. Niet in het theater, maar in entertainmentplekken als Paradiso en de Chin Chin Club. Voor aanvang wordt het publiek verwelkomd in een donkere, intieme ruimte waar een uitleg wordt gegeven over de VR-brillen. Om in de performance van perspectief te wisselen, moet je kijken naar de ronde bollen die in de ruimte zweven. Voor het publiek klinkt dat in eerste instantie nogal abstract, maar eenmaal met bril op begrijp je al snel wat er wordt bedoeld.

Samen en alleen

Hoewel we als publiek eerst gezamenlijk een plekje zoeken in de ruimte, sluiten we ons met de bril af van alles en iedereen om ons heen in de ‘echte realiteit’. Tijdens de performance kies je in je eentje waar je naar kijkt. Je zweeft dus als het ware in de ruimte en kijkt als een soort vlieg op de muur naar de dansers. De dansers zien jou niet, maar komen redelijk dichtbij, waardoor je ze goed kunt bestuderen. Daarmee heeft Narcissos en Echo ook iets voyeuristisch. Je bent een soort gluurder die ongestoord kan kijken naar de bewegingen en lichamen van de dansers.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Opgaan in een andere realiteit

Dankzij de bril kun je 360 graden om je heen kijken in de virtuele realiteit van de performance. Een bijzondere ervaring, waardoor je even helemaal kunt opgaan in een andere wereld en haast vergeet dat je in een ruimte zit met allemaal andere mensen. Die gewaarwording sluit mooi aan bij het thema van de voorstelling: eenzaamheid en verbinding. De makers stellen dat we ons met technologie en schermen weliswaar steeds meer afsluiten van mensen, maar dat het ook mogelijkheden schept tot verbinding.

Het verhaal van Narcissus en Echo vormt ook een metafoor voor de rol van technologie en sociale media in de samenleving. Het gaat om zien en gezien worden. Narcissus vindt het heerlijk om gezien te worden en bewondert zichzelf voortdurend in de spiegel. Daarmee wordt een link gelegd met het presenteren van jezelf op sociale media, iets wat veel mensen steeds vaker doen. Dan heb je ook nog de bewonderaars, in de performance staat de danseres Echo daar symbool voor. Zij aanbidt Narcissos, volgt hem en probeert zijn aandacht te krijgen. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die anderen bekijken en bewonderen op sociale media.  

Live ervaring

Tijdens de pandemie kwamen veel dansgezelschappen met online alternatieven zoals livestreams. Natuurlijk fijn om op die manier toch nog van dans te kunnen genieten, maar het is wel heel ander soort ervaring dan in het theater. Via een scherm word je toch minder meegenomen door een danser dan tijdens een live performance. Virtual Reality lijkt daarentegen een stuk dichter in de buurt te komen bij die live ervaring.

Dansers zijn in VR een stuk levendiger en 3D dan wanneer je naar een 2D voorstellingsregistratie kijkt. Ook voegt de mogelijkheid tot het wisselen van perspectief hier een nieuwe dimensie aan toe. Daarmee krijgt de performance haast een videospel-achtig karakter. Je kunt kiezen vanuit welke danser je wilt kijken. Wanneer je dan naar beneden kijkt, lijkt het alsof je je eigen handen en benen ziet bewegen. De makers vertelden na afloop dat sommige mensen hierdoor zelfs helemaal mee begonnen te bewegen en volledig opgingen in de performance. 

Een bijzondere ervaring is het dus zeker. Virtual Reality biedt ook op het gebied van dans heel wat mogelijkheden. Wie weet dat daar in de toekomst vaker geëxperimenteerd mee kan worden. De makers Peter Leung (House of Makers) en Veejays.com zien dat in ieder geval wel zitten. 
 

Meer inspiratie