Nieuw landelijk samenwerkingsverband podiumkunstenfestivals

Nieuw landelijk samenwerkingsverband podiumkunstenfestivals

Afgelopen maart is het nieuwe samenwerkingsverband ‘De Verenigde Podiumkunstenfestivals’ gelanceerd. Aan het samenwerkingsverband, dat aandacht wil vragen voor “de rol, positie en betekenis van festivals in de culturele infrastructuur van Nederland”, doen inmiddels bijna 35 podiumkunstenfestivals mee.

Nieuw initiatief, oude samenwerking

Het initiatief voor een samenwerkingsverband ontstond in het voorjaar van 2015. Vanwege de bezuinigingen in de kunst, besloot  een groep festivals hun krachten te bundelen. Daarom probeerden zij zoveel mogelijk podiumkunstenfestivals in verschillende genres en verspreid over heel Nederland, bijeen te brengen. Met elkaar schreven ze pamfletten, vlugschriften en brieven om aandacht te vragen voor de positie van podiumkunstenfestivals . En het had resultaat: aan het eind van het jaar verhoogde de Tweede Kamer de festivalgelden in het Fonds Podiumkunsten voor het jaar 2016 met 2,5 miljoen euro. 

Doel: veranker de rol, positie en betekenis van festivals

In het jaar 2016 wil De Verenigde Podiumkunstenfestivals vooral de nadruk leggen op het behartigen van de belangen van Nederlandse podiumkunstenfestivals. De organisatie streeft ernaar de festivals zowel lokaal als nationaal beter op de kaart te zetten in de culturele infrastructuur van Nederland. 

Deze doelstelling komt ook tot uiting in het manifest, dat als leidraad dient voor het samenwerkingsverband. In het manifest wordt benadrukt dat festivals meer opleveren dan alleen geld. Festivals verbinden namelijk ‘artistieke én maatschappelijke functies en zijn ambassadeur voor de kunsten’. Bovenal zijn dergelijke festivals onnoemelijk populair en daarmee onmisbaar. Helaas krijgen de festivals niet altijd genoeg financiële ruimte om vitaal te blijven. 

De organisatie zet zich dan ook in om de incidentele verhoging van 2,5 miljoen euro aan subsidiegeld voor festivals, structureel te maken. Het manifest doet de volgende oproep:  “Erken, benoem én honoreer de diversiteit, de innovatieve kracht en de kwaliteit van festivals. Beloon festivals die meerdere functies in één organisatie verbinden, een essentiële rol spelen in de culturele infrastructuur en aldus bijdragen aan de ontwikkeling van hun discipline en van het publieksbereik.”

Deelnemers aan Verenigde Podiumkunstenfestivals

Verschillende festivals hebben al aangegeven deel te nemen, zoals Eurosonic Noorderslag (Groningen), SPRING Performing Arts Festival (Utrecht), Oerol Festival (Terschelling), Festival de Nederlandse Dansdagen (Maastricht), Festival Cement (’s Hertogenbosch) en Julidans (Amsterdam).

Meer informatie is te lezen op Facebook en Twitter.

Meer inspiratie