Alexia Leysen wint Dioraphte Cement Prijs 2016

Alexia Leysen won woensdag 23 maart de Dioraphte Cement Prijs 2016. Deze stimuleringsprijs werd  uitgereikt tijdens Festival Cement, waar de acht deelnemers waren uitgenodigd om hun concept voor een voorstelling, performance of tekst te pitchen. 

In december 2015 werden beginnende theatermakers, choreografen en schrijvers aangemoedigd hun ideeën en plannen in te sturen voor de Dioraphte Cement Prijs 2016. Van de 71 inzendingen werden er acht makers geselecteerd om hun ideeën te presenteren op Festival Cement. Naast winnares Alexia Leysen legden Ansicht, Collecief Walden, Yinka Kuitenbrouwer, Kirsten Mariën, Orion Maxted, Bára Sigfúsdóttir en Karel Tuytschaever hun concepten aan de jury voor.  

Het juryrapport

Dit jaar werd de vakjury vertegenwoordigd door Merel Heering (Theater aan Zee), Joost de Kleine Beek (Theater aan het Spui) en Heleen Volman (DansBrabant).  Volgens de jury was het winnende plan zo sterk, omdat het inzicht bood in hoe Leysen de vertaalslag van een poëtisch concept naar feitelijk werk wilde maken. De insteek van het voorstellingsconcept My life with the tree is een filosofische gedachte over de “menselijke conditie van verlangen, vervulling, verveling en vernieuwd verlangen.” Hiervoor inspireerde Leysen zich op het werk van twee beeldende kunstenaars.  Leysen wint hiermee een prijs van 7.500 euro en krijgt de mogelijkheid om de voorstelling met het motto “We don’t really want what we think we desire”  tijdens Festival Cement 2017 te tonen. 

Stichting Dioraphte

Festival Cement wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte. Deze stichting richt zich op kunst- en cultuurprojecten van hoge kwaliteit met een landelijk of internationaal bereik. Dankzij de stimuleringsprijs, die met de steun van Stichting Dioraphte toegekend kan worden, krijgen jonge theatermakers de kans om zich ook in de toekomst te kunnen ontplooien. 

Meer inspiratie