Ballerina danst weer dankzij speciale prothese

Ballerina danst weer dankzij speciale prothese

De wereld van de Braziliaanse ballerina Mel Reis stortte in toen ze terecht kwam in een auto-ongeluk en het onderste gedeelte van haar been moest worden geamputeerd. Dankzij een speciale prothesevoet kan ze haar droom nu weer waarmaken: dansen op het grote toneel. 

Dertien jaar geleden kwam de toen achttienjarige balletdanseres Mel Reis op een kruispunt in São Paolo klem te zitten tussen twee auto’s, waarna ze met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Er brak een moeilijke periode aan voor Reis, waarin ze wel dertig verschillende operaties moest ondergaan. Deze pogingen bleken tevergeefs om haar been nog te redden en in 2014 werd het onderste gedeelte van haar been geamputeerd. 

Een nieuwe ballerinavoet

De situatie leek uitzichtloos, Mel Reis zag haar droom om nog op spitzen te kunnen dansen in duigen vallen. Totdat ze de directeur van het Campinas Institute of Prothesis and Orthosis ontmoette. Hoewel er niets te vinden was in de medische literatuur, nam doctor José André Carvalho de uitdaging toch aan om een prothesevoet voor Reis te maken. Dit bleek nog een ingewikkeld karwei, omdat het puntje van de voet slechts één centimeter breed mocht zijn, Reis’ gewicht moest kunnen dragen en haar onbelemmerd moest kunnen laten dansen. 

Met verschillende wiskundige berekeningen slaagt Carvalho erin om de prothese in balletschoenvorm te maken. Na maanden oefenen met lopen mocht Reis, die inmiddels 31 is, er eindelijk op dansen. Na al die jaren wachten voelde het weer echt alsof ze leefde, zegt ze. “Het voelt alsof ik in een droomwereld leef, het lijkt haast onwerkelijk.”

Bron: NSMBL

 

Meer inspiratie