Nationale Opera & Ballet gaat digitaal

Nationale Opera & Ballet gaat digitaal

Nationale Opera & Ballet opent zijn virtuele deuren, zodat bezoekers een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Het theater maakt zijn kunst op deze manier online toegankelijk voor een groot publiek, zodat nog meer mensen van opera en ballet kunnen genieten. 

Nationale Opera & Ballet is het eerste theater dat een permanente virtuele tentoonstelling aanbiedt. De bezoeker waant zich tijdens deze tour in de foyers, de zaal of achter de schermen bij de repetitiestudio’s en de kleedkamers. Ook kan de bezoeker rondkijken in de ateliers, op de kostuum-, rekwisieten- en kap-en-grime-afdeling, bij de hoeden- en schoenmakerij en de ververij. 

Uniek videomateriaal

De virtuele show wordt mogelijk gemaakt door het Google Cultural Institute, dat met verschillende culturele instituten samenwerkt en toepassingen creëert om kunst online te kunnen delen. De tour is met behulp van Google Streetview dan ook gemakkelijk te bekijken. Vanaf elke plek in de wereld kan de virtuele bezoeker op elk tijdstip door het theater flaneren en zich in elke ruimte laten verrassen door uniek videomateriaal van achter de schermen.

Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera & Ballet, geeft aan dat de virtuele bezoeker hierdoor in staat is “om op afstand te zien en te beleven hoe een ballet- en operaproductie tot stand komt, hoe kostuums worden gemaakt, hoe decors worden gebouwd.”

Officiële launch

De virtuele tour is officieel gelauncht door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland, tijdens het jaarlijkse Open Huis van Nationale Opera & Ballet op 2 april. 

 

Meer inspiratie