Flamencotalent Rocío Molina eenmalig in Nederland

Flamencotalent Rocío Molina eenmalig in Nederland

Rocío Molina, een Spaanse choreografe en grootheid op het gebied van de flamenco, maakte een enerverende, exclusieve dansvoorstelling waarin ze de traditionele flamenco in een ander licht zet. Een voorstelling voor de flamenco-, dans- en muziekliefhebber die zowel wil worden betoverd als uitgedaagd. 

Molina wordt in de dansvoorstelling Afectos bijgestaan door de weergaloze zangeres Rosaria ‘La Tremendita’. Molina (1984) toont op enerverende wijze haar eigen kijk op de traditionele flamenco en plaatst het in een hedendaagse context. De performance is een reflectie op de strijd die het leven is. Een worsteling om een opperste staat van eenvoudigheid, natuurlijkheid en zelfvertrouwen te bereiken, simpelweg door te bestaan. 

De intrigerende dansvoorstelling bestaat uit verschillende gedeeltes waarin dynamiek, stilte, esthetiek, geluid, de stem en dans samenkomen. Afectos is daarnaast een persoonlijke zoektocht naar ‘imperfectie’ die op een bepaalde manier perfect kan worden. Een zoektocht die het publiek meeneemt in de hardheid van emoties, de kwetsbaarheid van pijn en het beantwoorden van verlangen. 

Veelzijdig danstalent

Molina  is een veelzijdige choreografe die haar eigen artistieke taal combineert met een opnieuw uitgevonden vorm van de traditionele flamenco. De essentie van de flamenco blijft behouden, maar in haar voorstellingen omarmt ze tevens de avant-garde. Daarbij is ze niet bang zich te verbinden aan andere disciplines en artiesten. Haar choreografieën zijn unieke gebeurtenissen, gebaseerd op ideeën en culturele vormen die variëren van film tot literatuur, van filosofie tot schilderkunst. 

Molina begon al op een jonge leeftijd met dansen. Al toen ze zeven was bedacht ze haar eerste choreografieën. Op haar zeventiende studeerde ze cum laude af aan het koninklijke conservatorium voor dans in Madrid en maakte ze deel uit van de casts van verschillende professionele gezelschappen die internationale tours maakten. Haar eerste voorstelling, Entres Paredes (in vertaling: ‘tussen de muren’) ging in première toen ze 22 was en op haar 26e won ze de Spaanse, nationale prijs voor dans. Op haar 28e werd ze uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het Théâtre national de Chaillot in Parijs, waarbij ze betrokken is sinds 2015.

Dansen met nucleaire kracht

In haar carrière heeft ze met verschillende grote nationale flamencodansers gewerkt, maar ook met leidende personen binnen de hedendaagse performancekunst.  Haar werk is vele malen bekroond met verschillende grote prijzen van nationaal en internationaal niveau, waaronder de Giraldillo Award voor de beste choreografie, de Best Dancer Award en de Choice-prijs voor beste danseres. 

De pers is eveneens lovend over haar. Zo noemde de Spaanse krant El Mundo haar “een intelligente en begaafde danser”, gaf Standard aan dat ze “de nucleaire kracht van een atoombom” bezit en noemde The New York Times een dansvoorstelling van Molina “een van de beste flamencovoorstellingen ooit gezien”. 

In een recensie over een voorstelling in 2012 schreef De Telegraaf over Molina: “Kenners prijzen haar verpletterende veelzijdigheid: Ze is veel flamencodanseressen ineen. Het ene moment zet ze een klein, ingetogen juweel neer, het volgende neemt ze met grote gebaren en veel aplomb het hele podium in beslag.”

Molina is met haar voorstelling Afectos op woensdag 13 april om 20.00 uur te zien in het Chassé Theater

Meer inspiratie