Máxima reikt prijs uit aan ISH Dance Collective

Máxima reikt prijs uit aan ISH Dance Collective

In april kreeg choreograaf en artistiek leider Marco Gerris wel heel goed nieuws! Met zijn dansgezelschap ISH Dance Collectief won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs. Een hele eer, maar ook een mooi bedrag van 150.000 euro. Op 23 november werd de prijs op een bijzondere manier uitgereikt. Onze koningin mocht hem namelijk overhandigen.


De Prins Bernhard Cultuurfonds prijs

“ISH Dance Collective zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten op een unieke manier te combineren en maakt daarmee de samenleving mooier”, zegt directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds over de toekenning van de prijs.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds prijst de manier waarop ISH, dat stamt uit de traditie van de hiphop, vooral nieuw publiek naar de theaters weet te krijgen. “Terwijl beleidsmakers en podiumkunstenaars zich het hoofd breken over hoe de jeugd kan worden verleid om naar het theater te komen, zitten de zalen bij ISH normaal gesproken grotendeels vol jongeren – van wie een deel vaak voor het eerst”, vat Broers samen. “En dat doet ISH niet alleen in Nederland, maar ook in theaters elders in de wereld, zelfs op Broadway.”


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Over ISH

Als collectief van dansers maakt ISH al meer dan twintig jaar multidisciplinaire voorstellingen en educatieprojecten en verbindt en verrast daarmee uiteenlopende groepen mensen, met name ook jongeren. Zelf noemt ISH zich ‘een collectief van eigenwijze individuen’, die skills van de straat verbinden met gevestigde kunstvormen. Regelmatig werken ze samen met kunstenaars of andere theater- of dansgezelschappen. In april zou ISH het theater in gaan met de Junior Company van Het Nationale Ballet, met de productie GRIMMM, in een een cross-over tussen hiphop en ballet. Deze voorstellingenreeks kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan.

Meer inspiratie