Foto Igone de Jongh, Adagio Hammerklavier (credits: Hans Gerritsen)

Igone de Jongh beantwoordt: hoe lang kun je doorgaan als topdanseres?

Igone de Jongh (39) doet er alles aan om aan de top te blijven. De laatste aflevering van Volle Zalen gaf een fascinerend inkijkje in de wereld van dit dansfenomeen. 

Cornald Maas volgt de eerste soliste van Het Nationale Ballet tijdens de voorbereidingen voor La Dame aux Camélias. Hoe groot is de fysieke en mentale belasting voor haar? Is het applaus alle opoffering waard? En welk aandeel heeft Igones vriend, acteur Thijs Römer, in het succes? Kortom, hoe lang kun je doorgaan als topdanseres? Die vraag wordt steeds prangender voor De Jongh. 

Kijk hier de aflevering terug!

Nederlands dansfenomeen Igone de Jongh

Igone de Jongh (39) is geboren en getogen in Haarlem. Na het voorgezet onderwijs besloot ze zich volledig te storten op ballet. Eerst volgde ze een opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam, daarna in Londen een opleiding aan de Royal Ballet School. In 1996 begon De Jongh als aspirant bij Het Nationale Ballet, waar ze in zeven jaar tijd alle mogelijke rangen doorliep. In 2003, op 24-jarige leeftijd promoveerde ze tot eerste en tot op heden enige eerste soliste. 

Haar dans bleef niet onopgemerkt. In 2002 ontving ze de Aanmoedingingsprijs van Stichting Dansersfonds '79. In 2003 ontving ze de Alexandra Radius Prijs, een als eerbetoon aan Alexandra Radius ingestelde prijs voor aanstormend jong danstalent.  In 2016 benoemde Dance Europe haar tot 'dancer of the year' voor de rollen in John Neumeiers La Dame aux Camélias en Hans van Manens Fantasia. Tijdens de Nederlandse Dansdagen hetzelfde jaar kreeg ze de Gouden Zwaan voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans. Enkele maanden later werd ze, om diezelfde reden, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Naast haar bijzondere vertolkingen van het klassieke balletrepertoire staat ze vooral bekend als muze van choreograaf Hans van Manen. Maar sinds 2013 is ze ook steeds meer in de publieke media te zien. Zoals in het nummer Birds van Anouk als balletdanseres. Dit nummer diende als de inzending voor het Eurovisiesongfestival 2013. Sinds 2015 is Igone te zien als jurylid in het RTL 4-programma Dance, Dance, Dance.

Meer inspiratie