Igone de Jongh. Foto: Het Nationale Ballet, Alique

20-jarig jubileum Igone de Jongh

Igone de Jongh is in ons land verreweg de bekendste balletdanseres van haar generatie. In 1996 begon ze als adspirant bij Het Nationale Ballet. In zeven jaar tijd doorliep ze alle rangen doorlopen om al op 24-jarige leeftijd, in 2003, te promoveren tot eerste soliste. In september viert ze haar twintigjarig jubileum bij Het Nationale Ballet. 

De Jongh volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een "enigma". "Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken."

Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs (2003). Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen.
In 2015 was ze jurylid in het populaire televisieprogramma Dance Dance Dance, waarvoor ze recent de opnames voor het tweede seizoen heeft afgerond.
Tijdschrift Dance Europe vermelde in 2015 Igone in de categorie Dancer of the year voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.
 
"Nederlands enige echte prima ballerina." (Trouw)
"Prima ballerina Igone de Jongh danst (…) zoals Maria Callas zong." (NRC)

Ter gelegenheid van haar twintigjarig jubileum bij Het Nationale Ballet, speciale aandacht voor Igone de Jongh tijdens het Gala op 7 september 2016.

Meer inspiratie