Campagnebeeld Night Fall met Melissa Chapski. © Altin Kaftira

Night Fall is 's werelds eerste Virtual Reality-ballet

Als eerste dansgezelschap ter wereld lanceert Het Nationale Ballet samen met &samhoud media en Samsung, een ballet speciaal gemaakt voor Virtual Reality; Night Fall. De wereldprimeur van het allereerste Virtual Reality ballet is gratis te zien op de Amsterdamse UITmarkt op zaterdag 27 augustus 2016.

Iedereen met een smartphone kan de Night Fall bekijken. Om de ervaring het beste tot zijn recht te laten komen kan je het beste gebruik maken van een Samsung Gear VR of een smartphone in combinatie met een Cardboard. Een koptelefoon maakt de beleving compleet. Het Virtual Reality ballet is na de UITmarkt ook te zien in The VR Cinema in Amsterdam. Vanaf 28 augustus is Night Fall online te bekijken via operaballet.nl/vr.

Onderdeel van het corps de ballet

Met de VR-gadget op, krijg je als kijker het gevoel dat je deel uitmaakt van het corps de ballet. Zo beland je in een wereld waarin de grens tussen droom en werkelijkheid lijkt te verdwijnen. De choreografie is geïnspireerd door de wereldberoemde ‘witte aktes’ van romantische balletten als Het Zwanenmeer, La Bayadére en Les Sylphides. Peter Leung, voormalig danser van Het Nationale Ballet, maakte de nieuwe choreografie, Robin Rimbaud (Scanner) produceerde de muziek. De regie is in handen van Jip Samhoud en Marijn Korver van &samhoud media. Met zijn Galaxy S7 en Gear VR levert Samsung de technologie die het eerste ballet in Virtual Reality mogelijk maakt.

Choreograaf Peter Leung: "Het was een behoorlijke uitdaging om alle verschillende aspecten te laten samenvallen en te zien of het zou werken omdat er niet eerder een Virtual Reality ballet is gemaakt. Ook het filmen was voor mij een totaal nieuwe ervaring . We moesten ons verbergen en niet in het zicht van de camera  komen omdat deze alles in 360 graden filmt. Daardoor kon ik niet zien hoe een take was gegaan, maar het resultaat is poëtisch en magisch."

Regisseur Jip Samhoud is trots op de samenwerking. "Het is ontzettend bijzonder om deze nieuwe technologie te combineren met zo’n klassieke kunstvorm. Het resultaat is magisch. Als kijker sta je namelijk letterlijk tussen de dansers, midden op het podium. Het gevoel bekruipt dat dat de dansers speciaal voor jou een voorstelling maken. Een hele uitzonderlijke ervaring"

‘Virtual Reality heeft de unieke eigenschap om belevingen te veranderen. Sinds de introductie van de Gear VR worden nieuwe belevingen voor een groot publiek toegankelijk,’ zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. ‘We zijn erg trots dat we samen met Het Nationale Ballet deze eerste VR-balletbeleving ter wereld hebben kunnen realiseren."