Igone de Jongh in Romeo en Julia  © Angela Sterling

Igone de Jongh benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, is zaterdagavond 10 december 2016 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Deze titel ontvangt de ballerina vanwege haar grote bijdrage aan de danswereld.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan reikte de Koninklijke onderscheiding uit aan balletdanseres de Jongh. De uitreiking vond plaats na de première van de balletklassieker Coppelia, op het podium van Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Bekroning op twintigjarig jubileum Igone de Jongh

De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste (ridder)orden voor burgers in Nederland. De titels zijn bestemd voor mensen die belangrijke bijzondere verdiensten, binnen de kunst of wetenschap, hebben verricht in de samenleving. De Jongh wordt benoemd  met de titel door haar bijdrage aan de Nederlandse danswereld. De Jongh is in Nederland verreweg de bekendste ballerina van haar generatie.

In 1996 begon de Jongh als aspirant bij Het Nationale Ballet. Zeven jaar later promoveerde de ballerina tot eerste soliste. De Jongh volgde dansopleidingen bij de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School in Londen. Na een twintigjarige carrière heeft de Jongh vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire van Het Nationale Ballet gedanst. Daarnaast is ze de muze van choreograaf Hans van Manen. 

In oktober 2016 werd de Jongh al onderscheiden met de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.

Meer inspiratie