Foto via Pexels

Feest! Zilveren jubileum voor Henry Jurrïens Stichting

De Henry Jurrïens stichting bestaat 25 jaar! In 1995 werd de Henny Jurrïens Stichting (HJS) in Amsterdam opgericht, genoemd naar een van de belangrijkste en meest aimabele balletdansers die Nederland ooit gekend heeft. Onder de naam Henny Jurriëns Studio biedt de stichting al 25 jaar dagelijks trainingen aan professionele dansers aan, in ballet, contemporary dans en andere dansstijlen. Tijd om even stil te staan bij deze grote naam!
 

Ontwikkelen van talenten

Inmiddels zijn er meer dan een kwart miljoen lessen geweest, die gevolgd zijn door dansers uit 50 verschillende landen. Daarnaast organiseert de stichting ook regelmatig workshops, eveneens op professioneel niveau. Bij alle activiteiten ligt de nadruk op het in stand houden en verder ontwikkelen van de talenten en vaardigheden van de ‘fysiek getrainde’ danser. De (gast)docenten die de lessen en workshops verzorgen, zijn verbonden aan toonaangevende dansgezelschappen van over de hele wereld. 

Onmisbaar voor freelance danswereld

De Henny Jurriëns Studio is uniek in Europa en onmisbaar voor de freelance danswereld in Amsterdam en Nederland. De afgelopen 25 jaar werd er op veel verschillende plekken in Amsterdam gedanst: in Het Plancius gebouw (nu Verzetsmuseum), in de Laurierskerk, de Parkkerk, bij Danswerkplaats Amsterdam, op de Rozendwarsstraat, de Bellamystraat en nu hopelijk permanent in de Chassékerk, op de grens van Amsterdam-Oudwest en De Baarsjes. 

Activiteiten

In het jubileumjaar waren een aantal activiteiten gepland ter viering van het jubileum. Dit is wat er allemaal is gebeurd: 

• De uitgave van een jubileumboek 
• De  presentatie van het boek wordt gekoppeld aan de premièrevoorstelling van Giselle op 21 februari 2020, die door Het Nationale Ballet wordt opgedragen aan de voormalig eerste solist van het gezelschap Henny Jurriëns 
• Een masterclass ‘Gaga’, gegeven door de Israëlische meesterchoreograaf Ohad Naharin op woensdag 26 februari 
• Vertoning van de veelgeprezen film van Tomer Heymann over Naharin: Mr. Gaga op maandag 24 februari 
• Een masterclass-week met de Nederlandse choreografe Anouk van Dijk 
• Een jubileumvoorstelling met optredens van de HJS-dansers De Henny Jurriëns Stichting ontvangt subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

Meer inspiratie