Home » Reportage
Dans video

Zo maak je een goede dansvideo: 5 tips

Of je het nu voor de lol doet, voor een auditie of voor je portfolio: een goede dansvideo is altijd leuk en handig om te hebben. Maar hoe maak je nu een goede dansvideo? Waar begin je, hoe pak je het aan en hoe vertaal je jouw visie naar beeld? Hier geven we je vijf handige tips.

1. Bedenk een concept

Denk na over het concept van je video. Wil je een verhaal, een thema of juist een simpel concept dat alleen om de dans draait? Het kan handig zijn om dit voor jezelf uit te schrijven. Maak voor jezelf een mindmap of een moodboard met ideeën. Hoe concreter je visie, hoe beter je dat kunt uitwerken. Bedenk bijvoorbeeld wat voor soort sfeer, kleuren en muziek je wilt gebruiken.

2. Plan je concept

Wanneer je je creatieve visie hebt uitgewerkt is het tijd om de praktische zaken te gaan regelen. Bedenk waar je wilt filmen, wie je gaat helpen en wat je precies nodigt hebt. 

3. Zorg voor goede ‘basisvoorwaarden’

Bij het filmen van een video is het belangrijk om in ieder geval te voldoen aan goede ‘basisvoorwaarden’ die bepalen hoe het beeld eruit gaat zien. Ten eerste is een camera nodig met goede kwaliteit. Je kunt natuurlijk gewoon je telefoon gebruiken om te filmen. Helemaal als je het nieuwste model hebt, dan zul je mooie beelden kunnen maken. Lukt het je echter om een professionelere camera te regelen, zoals een spiegelreflexcamera, dan breng je jouw video naar een hoger niveau. Daarnaast zijn andere basisvoorwaarden zoals goed licht, of een stabiel beeld met behulp van een statief, goed om rekening mee te houden.

4. Gebruik goede perspectieven en/of bewegend beeld

Een video kun je natuurlijk in één shot filmen, maar meerdere shots kunnen ook leuk zijn. Verschillende perspectieven kunnen een verschillend effect hebben. Experimenteer en kijk wat goed voor jou werkt. Bij dans is het ook vaak leuk om met bewegend beeld te werken. Vraag je cameraman of -vrouw om bijvoorbeeld af en toe dichterbij te komen en dan weer verderaf te gaan staan. 

5. Bewerk je video

De laatste stap is misschien wel het leukst! Nu komt alles samen. Kies welke shots je wilt gebruiken en zet de beelden achter elkaar met een videobewerkingsprogramma. Je kunt gewoon een gratis programma zoals Windows Movie Maker of iMovie gebruiken, maar je kunt ook software kopen of het editen overlaten aan een editor. Plaats de muziek erachter en vraag tot slot nog feedback aan iemand. Zo kun je de laatste puntjes op de i zetten!

Meer inspiratie