dans, choreograaf, overleden, broadway, moderne dans, Donald McKayle

Broadway- en moderne dans choreograaf Donald McKayle (87) overleden

Choreograaf Donald McKayle is op 6 april 2018 op 87-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Irvine, in Californië. Dit bevestigde zijn vrouw, Lea Vivante McKayle. McKayle was een van de eerste Afro-Amerikaanse choreografen die een Broadway musical (Raisin) regisseerde en choreografeerde. Daarnaast was hij bijna dertig jaar hoogleraar dans aan de universiteit van Californië.

Broadway successen

McKayle werkte al meer dan twee decennia op Broadway, toen hij zijn eerste grote roadway succes behaalde met Raisin in 1974. Deze musical, gebaseerd op het gelijknamige klassieke drama A raisin in the sun van Lorraine Hansberry, vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans gezin dat worstelt met verlies, verandering en identiteit in Chicago. Met Raisin won McKayle in 1974 de Tony Awards voor beste musical en daarnaast won hij persoonlijk de prijs voor beste regisseur en de beste choreograaf. Al ontving McKayle al vaker nominaties voor een Tony-award. De eerste was voor Golden boy in 1965, daarop volgde Doctor jazz in 1975 en daarnaast Sophisticated ladies in 1981.

Invloedrijke choreograaf in de moderne danswereld

Naast zijn Broadway successen is McKayle bekend om zijn moderne dans choreografieën. Hierin speelt hij in op de hedendaagse ontwikkelingen in onze samenleving. Zo gaat zijn laatst gecreëerde dansstuk, Crossing the Rubicon: Passing the Point of No Return, over de benarde toestand van immigranten.

McKayle heeft gedurende zijn carrière als danser, docent en choreograaf menig prijzen en beurzen in ontvangst mogen nemen, waaronder een plek op de prestigieuze lijst van Amerika’s ‘onvervangbare dansschatten’ van de Dance Heritage Foundation. Met zijn overlijden verliest de danswereld dan ook een belangrijk en bijzonder choreograaf.

Benieuwd wat McKayle achterlaat in de danswereld? Bekijk deze korte documentaire:

Meer inspiratie