Internationaal Danstheater

Bijzonder: Internationaal Danstheater viert 60-jarig jubileum

Feest voor het Internationaal Danstheater! Dit jaar bestaat het gezelschap namelijk 60 jaar. Daarmee is het één van de oudste dansgezelschappen van Nederland. Directeur Desiree Rebel noemt het IDT ‘een wonder’.

Eeuwenoude danstradities uit verschillende culturen

Het Internationaal Danstheater maakt multidisciplinaire voorstellingen geïnspireerd door eeuwenoude danstradities uit verschillende culturen. Ieder land heeft namelijk een eigen bewegingsidioom en traditie die gekoppeld wordt aan de uitvoering. Choreografen krijgen bij het Internationaal Danstheater de gelegenheid om hun artistieke en creatieve visie op tradities, rituelen en verscheidenheid te onderzoeken en vorm te geven in een productie.

Cultuur vertalen in muziek en dans

Voormalig danseres en nu directeur van IDT Desiree Rebel vindt die internationale insteek heel bijzonder. ‘‘Ik vind het een wonder dat er zoveel verschillende culturen bestaan,’’ vertelt ze. ‘‘Volken die er heel anders uitzien, een heel eigen talent hebben en zich ieder op hun eigen unieke wijze uiten in dans en muziek. In mijn 'reis' door de wereld als professioneel danseres was ik steeds onder de indruk van de wijze hoe andere landen hun eigen cultuur vertaalden in muziek en dans.’’

Toekomst IDT

Desiree hoopt op een toekomst voor het IDT, al is dat tijdens de pandemie allemaal best onzeker. ‘‘In deze bizarre tijden zullen we moeten vechten voor ons bestaansrecht. Dit gezelschap onderscheidt zich door traditionele authentieke stijlen om te zetten naar voorstellingen voor jong en oud. Wij vertalen cultureel maatschappelijke vraagstukken naar dans en muziek, en brengen deze dichtbij het publiek. Er is zoveel onbekend en prachtig materiaal wat nog nooit eerder is vertoond, en waar prachtige nieuwe kunstvormen uit kunnen voortvloeien, dat ik hoop dat het mij gegeven is dit te delen met het theaterpubliek.”

In het najaar zal het IDT een impressie geven van hun toekomstplannen. ‘‘De komende jaren hoop ik met het IDT in het theater te staan met voorstellingen die laten zien dat het gezelschap een nieuwe richting is ingeslagen. We grijpen terug naar het hart en de kracht van het gezelschap en laten met onze voorstellingen iedereen zien hoe mooi de wereld is.”

 

Meer inspiratie