Stichting Genees-Kunst en NDT

Bijzonder: NDT biedt exclusieve dansvoorstellingen voor ziekenhuispatiënten

Een mooi initiatief tijdens de coronacrisis! Stichting Genees-Kunst is samen met het Nederlands Dans Theater begonnen met het aanbieden van exclusieve dansvoorstellingen voor ziekenhuispatiënten. Donderdag 21 januari vond de eerste editie van ‘Uitje Bed’ plaats.

Interactieve voorstelling

Uitje Bed is een initiatief van Stichting Genees-Kunst, dat patiënten door middel van kunst voor even hun ziekte wil laten vergeten. Patiënten konden vanuit hun bed en via een eigen laptop, tablet of telefoon de unieke voorstelling volgen. Na afloop kregen ze een kijkje achter de schermen van het dansgezelschap. Zo werden zij op een interactieve manier virtueel meegenomen naar het kostuumatelier, de techniek en maakten ze kennis met de choreograaf en een aantal dansers. De eerste editie werd digitaal bezocht door 120 patiënten in ziekenhuizen in heel Nederland en dat leverde positieve reacties op. Vooral de interactie met de dansers en elkaar werd erg gewaardeerd. 

Patiënten uit hun isolement

Dr. Fenna Heyning, voorzitter Stichting Genees-Kunst zegt trots te zijn op dit succes. ‘‘Patiënten die langdurig ziek zijn, voelen zich vaak afgezonderd van de maatschappij en raken vaak – letterlijk en figuurlijk – in een isolement,’’ vertelt ze. ‘‘Dit kan eenzaamheid veroorzaken, het herstelproces vertragen en de levenskwaliteit verminderen. In de huidige pandemie heeft iedereen ervaren wat het is om minder bewegingsvrijheid te hebben, maar voor ernstig zieke patiënten is dat pas het topje van de ijsberg. De isolatie waar zij in zitten is vaak nog veel strikter, waarnaast ze ook nog een zwaar herstelproces hebben.’’

Stichting Genees-Kunst wil patiënten helpen hun ziekte voor even te vergeten en doet dat door kunst naar de kamers van patiënten te brengen. ‘‘Met Uitje Bed hopen wij de komende jaren zoveel mogelijk ziekenhuispatiënten via diverse initiatieven te kunnen laten genieten van kunst, dans en theater,” zegt Heyning tot slot.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Een bijzondere beleving

Ook de zakelijk directeur van NDT Willemijn Maas is enthousiast. “Wij zijn enorm blij om een bijdrage te kunnen leveren aan dit fantastische project,’’ stelt ze. ‘‘Als dansgezelschap zijn we ons er zeer bewust van dat het niet voor iedereen mogelijk is om onze voorstellingen fysiek bij te wonen, zeker niet in de huidige tijd. Wij zijn ervan overtuigd dat onze dansers ook digitaal een bijzondere beleving kunnen creëren. Ons doel was dan ook om patiënten een inspirerende en positieve ervaring te bieden. Een moment van afleiding waardoor zij zich even minder geïsoleerd voelen. Kijkend naar de mooie reacties lijkt dit gelukt, dat is waar we het voor doen.” 

 

 

Meer inspiratie