Home » Reportage
Auditie opleiding dansopleiding docent dans

Deze dansaudities mag je niet missen!

Van je passie je beroep maken? In Nederland zijn er veel dansopleidingen waar je opgeleid kan worden tot danser, dansdocent of choreograaf. De audities van 2021 gaan er iets anders aan toe dan we gewend zijn, vaak vinden de eerste rondes of de gehele auditie nu online plaats. Wij leggen je daarom per school uit hoe, wat, waar en wanneer. Voor alle hbo-opleidingen dien je je in te schrijven via Studielink om deel te kunnen nemen aan de audities, voor de Mbo-opleidingen meld je je aan bij de school zelf.

Hbo’s

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

- Dans
Deadline: 1 februari
Bij de opleiding Dans van ArtEZ stuur je een video op voor 1 februari, de instructies krijg je nadat je je hebt ingeschreven. Vanwege de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht laten zij ongeveer 20 tot 25 studenten toe, het gaat dus om een strenge selectieprocedure. Mocht je tot de tweede ronde komen en uit Nederland, België, Duitsland of Luxemburg komen, dan vindt die voor nu wel plaats in Arnhem in de week van 5-9 april. Mocht dit veranderen dan word je hier uiteraard van op de hoogte gebracht. Deelnemers uit andere landen sturen voor de tweede ronde weer een video op. 
- Docent Dans
Deadline: 19 maart
Ook bij de opleiding Docent Dans start er ieder jaar maar één nieuwe klas. Deze audities vinden dit jaar volledig online plaats. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je in de week na de deadline meer informatie over het online programma en (video)opdrachten. 

Nog te jong, of weet je niet zeker of het wat voor je is? Bekijk ook even de vooropleidingen van ArtEZ.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg

- Dans
Deadline: 14 februari
De auditie voor Dans bij Fontys bestaat uit drie rondes, ook hier zijn het aantal inschrijvingen beperkt. Naast dat je je inschrijft via Studielink vul je ook het inschrijfformulier van Fontys in. De eerste ronde zal online plaatsvinden, na de inschrijving zul je de opdrachten ontvangen voor je online auditie. Als je door bent, zullen de tweede en derde ronde voor nu in Tilburg plaatsvinden, indien dat mogelijk is met de maatregelen. Deze rondes zijn op 28 april en 1 mei en tot slotis er ook een medische test.
- Docent Dans
Aanmelden voor 5 februari of 11 maart
Voor de auditie van Docent Dans bij Fontys zijn er twee audities, je kan dus kiezen bij welke datum je je wil inschrijven. Bij de eerste meld je je aan voor 5 februari, voor de tweede meld je je aan voor 11 maart. Daarna stuur je je auditievideo in en is er op 13 maart of 17 april een tweede ronde voor degene die door zijn. 

Ook Fontys biedt verschillende voortrajecten aan. Daarnaast kun je bij Fontys ook een Master Choreography doen, dit is een 2-jarige opleiding in samenwerking met Codarts Rotterdam.

Codarts Rotterdam

- Dans
Deadline: 28 februari
De voorselectie van deze auditie zal online plaatsvinden, de audities die volgen zullen voor nu nog op locatie zijn. Dit hangt nog wel af van de maatregelen en zal dus uiteindelijk ook online kunnen plaatsvinden. Je moet je inschrijven en een video versturen voor 28 februari. Vervolgens hoor je in de week van 22 maart of je door bent naar de volgende selectieronde. Mocht je door alle rondes komen dan is er in de eerste week van het nieuwe schooljaar nog een fysieke test.
- Docent Dans
Deadline: 1 april
Deze audities vinden voor nu nog op locatie plaats, mocht dit door de maatregelen niet kunnen dan zal de auditie online doorgaan. Houd de site goed in de gaten voor de laatste updates omtrent de maatregelen. Voor nu staan de audities gepland in verschillende rondes van 7 tot en met 9 april.

Codarts biedt samen met Fontys een Master Choreography aan. Daarnaast is er ook bij Codarts een voortraject en mocht je in groep 8 zitten kun je ook ervoor kiezen om de havo/vwo voor muziek en dans bij Codarts te doen.

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

- Dans
Deadlines: voorselectie 5 februari, eerste ronde: 5 maart
Vanaf het schooljaar 2019-2020 zijn de opleidingen Urban Contemporary en Moderne Theaterdans van AHK samengevoegd tot de opleiding: Expanded Contemporary Dance. Er zullen 24 studenten uitgekozen worden voor de start van het nieuwe jaar. De voorselectie en eerste ronde van deze opleiding zullen online plaatsvinden. De laatste ronde zal online of op locatie plaatsvinden, afhangend van de maatregelen, in de week van 13 tot en met 17 april. 
- Docent Dans 
Deadline: 22 maart
Deze audities vinden voor nu nog op locatie plaats, maar het kan niet worden gegarandeerd dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren op de aangegeven data. Houd daarom voor deze opleiding de site extra goed in de gaten. Je kan je aanmelden tot 22 maart, als je dan wordt uitgekozen krijg je een uitnodiging voor de selectiedagen. De selectierondes die daarna volgen vinden plaats in april en bestaan uit drie rondes. 

Je kunt je ook aanmelden voor de Nationale Balletacademie, DAS Choreography, of een van de vooropleidingen

Hogeschool Leiden

- Docent Dans/Euritmie
Deadline start opleiding in februari: 31 januari
Deadline start opleiding in september: 1 mei
Bij de Hogeschool Leiden bieden ze een opleiding aan tot Docent Dans/Euritmie in zowel deeltijd of voltijd variant. Je kunt zowel in februari als in september starten met deze opleiding. Naast de algemene toelatingsvoorwaarden is er ook een beoordelingsprocedure, waarin je wordt beoordeeld op bewegingsgeschiktheid, vooropleiding en algemene ontwikkeling. Ook wordt er gekeken of je interesse en ervaring hebt in klassieke muziek en poëzie. Voor de start in februari meld je je voor 31 januari aan, voor de start in september meld je je voor 1 mei aan voor de voltijdopleiding en voor 15 juli voor de deeltijdopleiding.

Mbo/hbo

Lucia Marthas Institute for Performing Arts

- Hbo
Bij Lucia Marthas bieden ze verschillende opleidingen aan voor dans, docent dans en ook een Associate degree Dans. Deze worden aangeboden in Amsterdam en Groningen, maar de audities worden gehouden in Amsterdam. Deze zullen gehouden worden tussen 14 februari en 21 maart, voor nu nog op locatie, dit zou nog kunnen veranderen maar daar zul je na je aanmelding van op de hoogte worden gehouden. 
- Mbo
Lucia Marthas biedt ook een BOL niveau 4 opleiding aan tot danser, dansleider of dans-assistent. Deze opleiding is te volgen in Amsterdam en Groningen. Voor nu ook nog op locatie, maar dit kan nog veranderen. In Amsterdam zijn de audities op 14 februari en de tweede ronde op 14 maart. In Groningen zijn de audities op 14 maart en de tweede ronde op 28 maart.

Lucia Marthas heeft ook verschillende vooropleidingen in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Den Haag. 

MBO’s

MBO Dans Goes

- Mbo Dans 
Deze school heeft zowel een niveau 3 als niveau 4 opleiding. De auditie vindt tot nu toe nog op locatie plaats bij theater de Kring in Roosendaal op 4 maart. 

Albeda Danscollege

- Dansinstructeur
Deadline: 1 april
Voor de opleiding dansinstructeur niveau 3 is er een assessment als aannameprocedure. De deadline om je in te schrijven is op 1 april, de data voor de assessments zijn op 12 februari of 2 juni. Meld je dus op tijd aan als je bij het eerste assessment aanwezig wil zijn.
- Allround danser
Deadline: 1 april
Voor de opleiding allround danser niveau 4 zijn er 32 plaatsen beschikbaar voor het nieuwe studiejaar, en na je aanmelding doe je auditie. De deadline om je in te schrijven is op 1 april, maar het is verstandig om je eerder aan te melden zodat je mee kan doen aan de eerste ronde op 3 februari of 22 maart. Als je door bent zal de tweede ronde op 13 april plaatsvinden.

Nova College Haarlem

- Danser
De audities voor deze BOL niveau 4 opleiding zijn online, de audities later in het jaar zouden eventueel op locatie plaats kunnen vinden. Houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Je kunt je inschrijven voor de audities op 22 maart, 12 april of 7 juni. Ook het tijdstip is al bekend, namelijk van 18.00 uur tot 21.30 uur. 

PACT+ ROC Amsterdam

- PACT+ Dans
Deadline: 11 februari 12.00 uur
De audities vinden plaats op 31 maart en 1 april. Het is nog niet bekend hoe de audities zullen worden afgenomen, op locatie of online, houd daarom de site in de gaten voor de laatste informatie. 

Verder heeft PACT+ een speciaal vmbo-B traject voor Dans en Mode verkoper, hierdoor kun je tijdens je opleiding danslessen volgen PACT+ om je dans-skills te verbeteren. Vervolgens kun je na het behalen van je niveau 2 diploma auditie doen bij PACT+ Dans.

Rijn Ijssel Creatieve Industrie Arnhem

- Danser Creative contermprary
Deze opleiding wort gegeven in samenwerking met ArtEZ, en is voor mensen die hierna graag een hbo-dansacademie zouden willen doen. De eerste ronde van deze niveau 4 opleiding is op 22 maart, als je door bent is de tweede ronde op 19 april. Voor nu vinden deze audities nog plaats op locatie. Als je alle rondes goed hebt doorlopen vindt er een intakegesprek plaats en hoor je of je bent toegelaten.
- Danser Show Allround en Danser Urban
Voor deze niveau 4 opleidingen kun je je aanmelden voor de auditie op 5 februari, 20 maart of 20 april. Voor nu zijn deze audities nog op locatie. Aan het einde van de rondes is er een intakegesprek en hoor je of je bent toegelaten tot de opleiding. 

Daarnaast kun je ook nog een opleiding tot Leisure performer niveau 3 of niveau 4 volgen bij Rijn Ijssel, om uiteindelijk te kunnen werken treden in de professionele entertainmentbranche.

Houd voor de actuele data en deadlines de sites van de opleidingen in de gaten!

Naast deze opleidingen zijn er nog veel meer kanten die je op kunt met dans. Neem vooral een kijkje op onze dansopleidingen pagina of lees de dansopleidingenspecial met handige tips en bijzondere interviews. 

Meer inspiratie