Home » Reportage
Apps dansers choreografen docenten

8 handige apps voor dansers

De meeste dansers, choreografen of docenten zijn gewend om gebruik te maken van hoogstens een pen en papier. De rest kan wel onthouden worden... Toch? Wij zijn op onderzoek gegaan om te kijken of er apps zijn die het leven van dansers net een stukje makkelijker zouden kunnen maken. 

1. Formation

Deze app is erg handig voor choreografen en docenten die bezig zijn met het voorbereiden van een voorstelling. Je kun bij deze app instellen hoeveel dansers je hebt, en wat hun namen zijn. Vervolgens kun je de bolletjes slepen, en op de juiste plek neerzetten. Als je op de volgende positie klikt, krijg je een kopie van de vorige positie en kun je die weer gaan verslepen. Dit zorgt voor heel wat minder doorstrepen en onduidelijk gekrabbel in notitieboekjes. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


2. Note tracks

Met deze app kun je notities, schetsen of icoontjes toevoegen aan audiobestanden. Op deze manier kun je dus beschrijven wat er gebeurt op welk moment in de muziek. Zo kan je bijvoorbeeld beschrijven wanneer er een positiewissel is, wat er moet gebeuren met de standen van het licht, of wanneer de band begint met spelen.

3. SayJazz, SayTap, SayBallet

Dit zijn drie verschillende apps, maar allemaal met een vergelijkbare functie. De app geeft je informatie over de terminologie van verschillende stijlen. Je kan zoeken naar een term, foto’s zien van de juiste positie en vorm, horen hoe je de term uitspreekt, een quiz spelen en video’s bekijken van elke beweging. Kortom: een ideale app voor als je je leerlingen meer terminologie bij wil brengen, of als je als student aan een dansopleiding even bent vergeten wat een jeté ook alweer was. 

4. Shazam

Je kent het wel: je hoort een liedje tijdens een voorstelling, les of film, waarvan je direct inspiratie krijgt en wil gaan bewegen. Met een druk op de knop luistert deze app naar de muziek, en zoekt voor je op hoe het heet en van welke artiest het is. Vervolgens is er ook meteen een knopje waardoor je het kan toevoegen aan je Spotify lijst. Daarnaast kun je ook meteen meezingen met de songtekst, en kun je zien wat de meest ‘geshazamde’ nummers zijn van de week over de hele wereld. Ook kun je Shazam downloaden voor op je Apple Watch en Android Wear, zodat je op je horloge kunt zien welke muziek er wordt afgespeeld.

5. OneNote

Dit is een notitieblok waarbij je eigenlijk alles kan combineren wat je wil. Zo kan je een heel bestand bij houden aan lessen die je hebt gemaakt, voorstellingen die je hebt gedanst, of een specifieke oefening die je wil onthouden of waar je voor jezelf notities bij wil maken. Je kan met de app namelijk video’s opnemen, foto’s maken met notities en je lessen sorteren zodat je ze op datum kan bewaren. Alsof dat nog niet genoeg is kan je dit vervolgens ook delen met je collega’s of leerlingen. Superhandig voor als je normaal je eigen gekrabbel niet meer kan lezen, of wat je bedoelde met: ‘‘armen via hoog naar laag en spring’’.

6. BPM tap

Dit is een handige app als je wil weten hoeveel beats per minuut de muziek speelt. Je tikt op het scherm met het ritme van de muziek en de app laat zien hoeveel beats per minuut dat is. Op deze manier kun je zien of het aantal beats per minuut past bij wat je van de dansers vraagt, of bij de sfeer die je wil neerzetten.

7. Dancemaker

Deze app is handig voor als je last hebt van een ‘choreoblokkage’. Dancemaker geeft je inspiratie tot nieuwe bewegingen door middel van snelle en eenvoudige suggesties vanuit een breed scala aan choreografen en docenten. De app is ook handig om te gebruiken als je leerlingen wil leren hoe ze zelf een choreografie kunnen maken.

8. Tempo SloMo

Met deze app kun je je dansers of leerlingen uitdagen, of beter laten horen waar de accenten zitten. Je kan je muziek vertragen om mee te beginnen, en opvoeren naar een normale snelheid. Vervolgens zou je ook de muziek kunnen afspelen op 150% om te kijken of ze het bij kunnen houden.

Bronnen:

Dancecool, NDT

Meer inspiratie