Zizi Jeanmaire op 96-jarige leeftijd overleden. Foto: Unsplash

Balletdanseres, actrice en zangeres Zizi Jeanmaire overleden

Op 96-jarige leeftijd heeft balletdanseres, actrice en zangeres Renée Marcelle Jeanmaire, ofwel Zizi Jeanmaire, ons helaas moeten verlaten. De Telegraaf dat haar dochter vertelde dat ze thuis in Zwitserland vredig is ingeslapen. 


Zizi Jeanmaire was getrouwd met de bekende choreograaf Roland Petit. Ze ontmoette hem op 9-jarige leeftijd bij het Parijse Opera Ballet. Het koppel produceerde vanaf de jaren vijftig meer dan zestig balletvoorstellingen en shows waarmee ze beroemd zijn geworden.

Vanaf de jaren ’40 stal ze al de harten van haar publiek met haar sierlijke bewegingen in balletvoorstellingen. Zo danste ze in Soirées de la danse bij Theater Sarah Bernhardt. Ze was ballerina bij Nouveau Ballet de Monte Carlo en Colonel de Basil’s Ballets Russes de Monte Carlo. Ze was de ster van het Ballets de Paris en werd beroemd na haar rol in het ballet Carmen. Zo speelde ze daarna nog in een aantal Hollywood films en Parijse revues.

Ook op Broadway was ze niet te missen waar ze in The Girl in Pink Tights danste en in Can-Can in 1981. Met haar zangkunsten scoorde ze zelfs in de jaren zestig een hit met Mon truc en plumes.

De Franse songwriter schreef zelfs in 1972 een musical Zizi, je t’aime voor haar. De kostuums waren gemaakt door niemand anders dan Yves Saint Laurent. 

Kijk hier wat Jeanmaire allemaal heeft gedaan en bereikt: 

Meer inspiratie