Jens van Daele

Danser en choreograaf Jens van Daele (48) overleden

Danser en choreograaf Jens van Daele overleed zondag onverwacht op 48-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een bloeding in de slokdarm. Zijn voorstellingen waren niet puur 'dans' maar een gesammtkunstwerk waarin disciplines als kunst, video, poëzie en muziek een grote rol speelden.


Zelf omschreef hij zijn werk als ‘krachtig, ongepolijst en poëtisch'. ‘Mijn startpunt is nooit abstract. Voor zomaar een mooi ballet moet je niet bij mij zijn. Ik werk steeds vanuit een emotie, een verhaal of een thema dat me boeit. Vanuit mijn onderbuik ga ik aan de slag met mijn instincten, intuïtie, associaties… om die tenslotte te abstraheren naar een danstaal die technisch veeleisend en krachtig is.’

Carrière van Jens van Daele

Zijn carrière als danser begon bij het Ballet Royal Wallonië en vervolgens danste hij bij Introdans, het Canadese O Vertigo Danse, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni. In 2004 werd hij tijdens de Nederlandse Dansdagen te Maastricht onderscheiden met een Zwaan, de meest prestigieuze prijs op dansgebied voor zijn rol in Spring van Rogie & Company.

Vanaf 1999 begon hij met het maken van eigen choreografieën. Via Lantaren-Venster en Dansateliers Rotterdam vond hij onderdak bij productiehuis Generale Oost te Arnhem. Jens hield van de eigenheid en rauwheid van de natuur. Voor zijn geliefde Oerol Festival op Terschelling maakte hij meerdere dansvoorstellingen op locatie.

Laatste jaren

De laatste jaren maakt hij zijn voorstellingen onder de naam Jens van Daele | Burning Bridges. Zijn vaste waarde en grote liefde was danseres Patricia van Deutekom. Ze was het boegbeeld van het dansgezelschap. Ze zou dit voorjaar met het gezelschap toeren met het dansconcert Battre. Battre maakt ook deel uit van een serie die ‘NachtHexen’ heet. De reeks NachtHexen heeft Van Daele vooral vernoemd naar een Russisch verzetsbataljon in de Tweede Wereldoorlog van vrouwelijke nachtbommenwerpers en gepresenteerd als ‘verhalen over sterke vrouwen in straffe tijden’. Van Deutekom overweegt te proberen om Burning Bridges in Van Daeles geest voort te zetten. We wensen de nabestaande veel sterkte toe. 

Foto: David Jagersma