Edward van Gils op het podium

ISH brengt de straat naar het podium: een interview met Bboy Dietje & streetfootball-legende Edward van Gils

ISH Dance Collective haalt de straat naar het podium met de voorstelling FTBLL – Can You Kick It. Regisseur en choreograaf Marco Gerris doet dit door breakdance met voetbal te combineren. De première van FTBLL – Can you kick it was op 13 mei in de Meervaart in Amsterdam en de afsluitende show vond op 29 mei in het Carré plaats. Heb je de voorstelling gemist? Niet getreurd; wegens succes is de show verlengd met een tour door heel Nederland die in januari van start gaat! Dans Magazine interviewde breaker Dietrich Pott, en voetballer Edward van Gils.

Breakdancers op het podium

Bboy Dietje

Dietrich Pott, a.k.a. BBoy Dietje is breakdancer, choreograaf en theatermaker. Hij is breakdancekampioen in Suriname waar hij opgroeide, en semi-kampioen in Nederland geweest (bij de breakdancecompetitie Red Bull BC One). Daarnaast heeft hij vele internationale battles en prijzen gewonnen.

Hoe zou je jouw dansstijl omschrijven?

Mijn stijl van dansen is explosief, hoog in energie, met veel powermoves en muzikaal.

Welke rol vervult dans in je leven?

Dans is alles voor mij; van een uitlaatklep tot plezier hebben, fit blijven, en natuurlijk is het mijn werk. Dans en ik zijn getrouwd en we zullen nooit scheiden van elkaar.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


En voetbal?

Voetbal heb ik ooit op straat gespeeld met vriendjes in Suriname. Rennende op blote voeten in de straten van Paramaribo. Maar dans heeft mij dus het meest gegrepen.

Wanneer en hoe ben je bij ISH Dance Collective terecht gekomen?

Mijn eerste kennismaking met ISH was in 2007 in Paradiso. Ik ging gelijk het podium op om de hele crew te battlen. Het was mijn eerste keer in Nederland en ik was echt zo’n breakdancemonster die alles wilde veroveren. Haha, je snapt dus wel dat ik daar de cast van toen een proefje heb gegeven en mijn skillz heb laten zien! Ik kwam terug naar Nederland om auditie te doen voor Narnia (de eerste voorstelling met ISH Dance Collective en het Nationaal Ballet). Daar werd ik gekozen om een grote rol te vervullen; die van Koning Aslan, de leeuw. Sindsdien ben ik een ISH-er, tot op de dag van vandaag.

Hoe was de samenwerking met de voetballers?

De samenwerking met voetballers is heel leuk; het zijn allemaal topperformers. Het is een eer om met bijvoorbeeld Edward van Gils te werken. Vroeger in Suriname keek ik met mijn broer al naar zijn straatvoetbal-DVD’s van Masters of the game. Om nu als legendes naast elkaar te staan in een FTBLL – Can You Kick It is te gek!

Welke overeenkomsten zie je tussen breakdance en voetbal?

Een overeenkomst is dat beide culturen van de straat komen. Het gevoel dat van de straat komt is ‘vrijheid’. Een stijl of move is nooit af; je bent vrij om te doen wat je wil en hoe je dat wil, en die vrijheid heeft zowel de breakers als de voetballers gegrepen.

En de verschillen/uitdagingen?

Haha, een simpel verschil is dat je bij de ene danst, en bij de andere doe je trucjes met een bal.

Hoe beïnvloedt de combinatie met voetbal de manier waarop je danst?

De belangrijkste invloed is dat je dus creatief moet zijn met je dans als je nooit met een bal hebt gedanst. Voetbal heeft in deze voorstelling een positieve invloed op mijn dans omdat het me dwingt om op een creatieve manier te ontwikkelen en hier en daar nieuwe moves te ontwikkelen.

Hoe ziet een repetitie eruit?

Een repetitie is meestal heel veel spelen, creëren, herhalen. Dit doe je ook letterlijk bijna elke dag totdat de voorstelling af is.

Waarom moeten we FTBLL – Can You Kick IT gaan zien?

FTBLL  is een bijzondere voorstelling om te zien. Een combinatie van breakdance, Panna en freestyle voetbal zul je nergens anders zien in deze vorm.

Edward van Gils op het podium

Edward van Gils, the godfather of street football

Edward van Gils is geen onbekende in de voetbalwereld: hij is viervoudig wereldkampioen straatvoetbal, heeft Nike-reclames gedaan, zit in FIFA Street en FIFA Volta, speelde met o.a. Ronaldinho en staat aan de grond van Panna Knock Out. Hij wordt dan ook niet voor niets de Godfather of street football genoemd. Voetbal en zijn gezin zijn Van Gils’ gezamenlijke nummer één.

Welke rol vervult voetbal in jouw leven?

Voetbal is mijn redding geweest. Het is mijn paspoort, mijn manier van communiceren en mijn manier van leren. Voetbal is mijn leven.

Hoe ben je bij het ISH Dance Collective gekomen

Dans, daar had ik niet zo veel mee. Via Marco Gerris en Guido (van Moorselaar, voetbalfreestyler en regieassistent ISH Dance Collective, red.) hoorde ik van het idee voor de voorstelling FTBLL, Can you kick it.

Welke overeenkomsten zie jij tussen voetbal en breakdance?

Voor mij komt het underground/straatgevoel van deze twee scénes het meest overeen. Het battlen, willen laten zien dat je de beste bent. Ook komen sommige bewegingen best overeen.

Hoe ziet een repetitie eruit?

Repetitiedagen zijn heel verschillend eigenlijk. Soms repeteren we met de hele groep, soms solo. Wel is het vooral veel plezier maken en creatief bezig zijn met elkaar.

Waarom moeten we  FTBLL – Can You Kick It gaan zien?

Je moet komen, omdat ik denk dat Marco samen met Guido een geweldige crossover hebben gemaakt en toch authentiek blijven in de verschillende disciplines en hey, de actie knalt van het podium dus als je geïnspireerd wil raken moet je echt komen!

In januari gaat FTBLL – Can You Kick It op tour door heel Nederland. Houd hier de speeldata in de gaten.

Voetbal op het podium

Meer inspiratie