breakdance olympische spelen 2024 parijs menno van gorp

Breakdance mogelijk olympische dans in 2024

De Franse organisatoren van Parijs 2024 willen breakdance toevoegen aan het olympisch programma. Het Franse olympisch comité wil de Spelen zo ‘meer urban en meer artistiek’ maken, schrijft de organisatie in een verklaring. Het IOC moet het voorstel nog wel goedkeuren. Dat lijkt een formaliteit, maar breakdance is een geheel nieuwe tak van sport voor de olympische familie en kan wellicht op weerstand stuiten. Uiterlijk december 2020 valt het besluit.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bepaalde in 2014 dat gastlanden van de Olympische Spelen nieuwe sporten kunnen voorstellen, om de ‘innovatie, flexibiliteit en jeugdigheid’ van de Spelen te bevorderen. Japan is het eerste land dat gebruik kan maken van deze regeling en zal in 2020 ondere andere sportklimmen, golfsurfen en skateboarden introduceren op de Olympische Spelen in Tokio.

Nederlandse breakdancer maakt kans

De Nederlandse breakdancer Menno van Gorp werd in 2014 en 2017 wereldkampioen, en zou grote kans maken op een olympische medaille in 2024. Hij zegt zelf breakdance op de Olympische Spelen te steunen, maar laat ook weten dat hij er ‘gemengde gevoelens’ over heeft. Veel breakdancers zijn bang het urbane, tegendraadse karakter van hun dans te verliezen als het een ‘officiële’ sport wordt op de Olympische Spelen. Maar, schrijft Van Gorp op Instagram, breakdancers moeten ook openstaan voor veranderingen. Hij ziet nieuwe mogelijkheden voor de volgende generatie.

Jonge breakdancers

Breakdance maakte vin 2018 al deel uit van de Jeugdspelen in Buenos Aires. Jongeren van 14 tot 18 jaar oud konden meedoen met de breakdancewedstrijden, in het welkbekende 'battle format'.  Voor de Olympische Spelen was het heel bijzonder dat mannen en vrouwen het in 'mixed teams' tegen elkaar konden opnemen. Het goud ging naar de Rus Sergei Tsjernitsjev en de Japanse Ramu Kawai. ZIj kunnen nu misschien doorstromen naar de 'echte' Olympische Spelen. 

Danssport op de olympische spelen

Van de Olympische Sporten zou alleen het kuntschaatsen tijdens de Winterspelen als dans beschouwd kunnen worden. Breakdance zou nu de eerste dans kunnen worden op de Olympische Zomerspelen, en maakt wellicht de weg vrij voor de danssport. Competatieve stijldansers staan al jaren te dringen om hun kunsten te laten zien tijden de Spelen. Ondanks druk van de World Dance Sport Federation (WDSF) is de danssport tot nu toe echter geen olympische medaillesport. In 1997 heeft het IOC de danssport wel officieel erkend als sport, waardoor de WDSF een door het IOC erkende sportfederatie werd.

Meer inspiratie