Menno van Gorp wint WK Breakdance. Foto Little Shao

Menno van Gorp wint WK Breakdance

Zaterdag 4 november 2017 zag Dans Magazine samen met duizenden toeschouwers in een uitverkochte Gashouder Menno van Gorp de Red Bull BC One World Final winnen. Hij is hiermee de beste b-boy ter wereld en voor de tweede keer wereldkampioen.

De 28-jarige breakdancer wist in totaal vijftien andere deelnemers uit negen verschillende landen te verslaan. Door de jury werd hij bekroond om zijn “unieke moves en energieke show”. Voor het eerst in de geschiedenis vond het wereldkampioenschap breakdance in Nederland plaats.

B-boy Menno van Gorp. Foto Little Shao

Amsterdam voor drie dagen hoofdstad van de Hip Hop wereld

De prestigieuze Red Bull BC One competitie is een wereldwijd begrip en vond dit jaar voor het eerst plaats in Amsterdam, in navolging op wereldsteden als New York en Tokyo. Red Bull BC One heeft een enorme fanbase vanuit de Hip Hop scene, waar breakdance een onderdeel van is. Vanaf donderdag stond de creatieve Hip Hop cultuur dan ook centraal in het Amsterdamse Westerpark met onder andere verschillende dans- en muziekworkshops, lectures, exposities en battles. Duizenden liefhebbers zijn hiervoor speciaal naar Amsterdam gekomen. 

Het hoogtepunt waar iedereen naar uitkeek was de Red Bull BC One World Final. Nederland was dit jaar goed vertegenwoordigd met twee deelnemers: Menno van Gorp en Shane Boers.

B-boy Menno van Gorp. Foto Little Shao

Nederlander verslaat iedereen in de finale

In een overvolle Gashouder waren wij samen met duizenden mensen, waaronder Mr. Probz, JayJay Boske en Anna-Alicia Sklias, getuige van de finale. De zestien beste breakdancers van de wereld namen het tegen elkaar op voor het oog van een vijftallige jury. In de laatste battle nam de Nederlander Menno van Gorp het op tegen de Koreaanse danser Wing. Uiteindelijk wist Menno de jury te overtuigen van zijn moves en ging hij er met de wereldtitel vandoor.

Menno van Gorp: “Het is een absolute eer om in mijn thuisland te winnen van de wereldtop. Het publiek gaf me zoveel extra energie dat ik echt boven mezelf ben uitgestegen.” Jurylid Niek Traa over de winnaar: “Menno heeft wederom laten zien dat hij een terechte wereldkampioen is. Hij domineerde de battles en bracht de meest creatieve stijl.”

RTL5 zond het wereldkampioenschap breakdance live uit met Dennis Weening en Juvat Westendorp als commentatoren en optredens van Timor Steffens en Naughty by Nature. De finale is terug te kijken via Red Bull TV.

Meer inspiratie