Breakdance op de Olympische Jeugd Spelen

Breakdance op de Jeugd Olympische Spelen 2018

Het is maar de vraag of dans ooit wordt toegevoegd aan de lijst van Olympische sporten. Maar de Jeugd Olympische Spelen geven alvast een zetje in de goede richting. Zij voegen breakdance toe aan de sporten voor de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires, Argentinië.

Dat maakte het IOC dinsdag 6 december 2016 bekend. Behalve de welbekende Olympische sporten zoals turnen en hockey, kan je nu dus ook genieten van dansers die draaien op hun hoofd en windmills springen. Naast breakdance worden karate en sportklimmen toegevoegd aan de lijst van Olympische sporten voor de jeugd.

Breakdancebattles op de Olympische Jeugd Spelen

Het was voor velen een grote verrassing dat breakdance werd toegevoegd aan de 28 Olympische jeugd sporten. Sportklimmen en karate werden eerder al toegevoegd aan het programma voor de officiële Spelen van 2020 in Tokyo. Maar er werd voorheen nog niet gesproken over de optie om breakdance toe te voegen aan de Olympische Sporten.

Tijdens de Jeugd Olympische Spelen kunnen jongeren van 14 tot 18 jaar oud meedoen met de breakdancewedstrijden. De wedstrijden worden gehouden in het welkbekende hiphop “battle format”.  Er zullen wedstijden zijn voor mannen, vrouwen en mixed teams. Er zal dus voor het eerst op de Spelen gelijkheid zijn in geslacht. Nooit eerder konden mannen en vrouwen meedoen aan dezelfde competitie.

Geen zekerheid voor dans op de Olympische Spelen

Dat breakdance te zien zal zijn op de Olympische Jeugdspelen in 2018, betekent niet dat de officiële spelen in 2020 de sport automatisch ook toevoegen. Er zijn meer sporten die enkel op de Jeugd Olympische spelen worden gehouden. Acrobatische gymnastiek en zaalvoetbal behoren bijvoorbeeld wel tot jeugd Olympische sporten, maar worden niet beoefend op de Olympische Spelen.

Cheerleaden misschien op de Olympische Spelen

Dinsdag maakte het IOC eveneens bekend dat ze cheerleading en de vechtsport Muay Thai een voorlopige erkenning geven als Olympische sport. Deze sporten kunnen nu proberen een plek te krijgen op de Olympische spelen in 2020. Daarvoor moeten beide sporten eerst volledig erkend worden door het OIC. Als voorlopig erkende sporten krijgen beide sportbonden jaarlijks ruim 23.000 euro aan financiering van het IOC. 

Meer inspiratie