Beeld wereldrecord windmills, via YouTube

Zeventig breakers vestigen wereldrecord 'windmills'

Op 29 september verbraken zeventig breakers het wereldrecord 'windmills' op het water van Kinderdijk. Het lukte ze om tegelijk 30 seconden lang een windmill te laten doen. De breakers hopen met het nieuwe wereldrecord ook gelijk aandacht te krijgen voor de finale van het WK breakdance, dat op 4 november voor het eerst in Nederland zal plaatsvinden.

Bij een windmill draait de danser met gespreide benen over zijn bovenlijf. Wie de breakdance move ziet begrijpt direct waarom de windmill vernoemd is naar de Nederlandse windmolen. Er was geen betere plek om deze poging te houden dan bij Kinderdijk, waar de bekendste molens van Nederland staan. Het leverde prachtige beelden op.

Breakdance bij Werelderfgoed Kinderdijk

Omdat het WK breakdance, het 'BC One World final', dit jaar in Nederland gehouden wordt, bedacht een groep van zeventig breakdancers een stunt om dit te vieren. Breakers vanuit het hele land, maar ook uit Antwerpen, Brussel, Frankrijk, Italië en zelfs Brazilië, verzamelden zich op plateaus in het water bij Kinderdijk. De jongste deelnemer was 15 jaar en de oudste ongeveer 50. Onder andere B-Boy Shane (Hustle Kidz), B-Boy Cico (Red Bull BC One All-Stars), B-Boy Kid Colombia (Hustle Kidz), danser Juvat en Red Bull BC One World Final jurylid Niek Traa (The Ruggeds) waren onder andere bij het wereldrecord betrokken.

Meer inspiratie