Gaga

Gaga is een bewegingstaal die doorheen de jaren ontwikkeld is door Ohad Naharin, en die als dagelijkse training wordt gebruikt in zijn Batsheva Dance Company in Tel Aviv, Israël. Gaga is een relatief nieuwe bewegingsvorm en niet te vergelijken met een danstechniek als de moderne Graham-methode of de klassieke Vaganova-methode. Gaga heeft namelijk geen vaste bewegingen en regels waarop de danser zich moet aanpassen.

De taal van Gaga is oorspronkelijk ontstaan vanuit het geloof in de genezende, dynamische en steeds veranderende kracht van beweging. Gaga is een nieuwe manier om kennis en zelfbewustzijn te verwerven via het lichaam. In deze bewegingstaal ontdekken en versterken dansers hun lichamen, verbeteren ze hun uithoudingsvermogen, flexibiliteit en beweeglijkheid en wakkeren ze ondertussen ook de zintuigen en verbeelding aan. Gaga verbetert instinctieve beweging en verbindt bewuste en onbewuste beweging met elkaar.

Het doel is het geven van een gevoel van vrijheid en plezier. Van groot belang is het dat de dansers zich op hun gemak voelen in de ruimte waar zij dansen. Een comfortabele omgeving, met loszittende kleding en de aanwezigheid van inspirerende muziek (of juist stilte) zijn daarom van groot belang.

ohad naharin gaga dans
Reportage - 22 okt 2019

Ohad Naharin is danser en choreograaf. Hij is de bedenker van de dansstijl Gaga en heeft verschillende prijzen gewonnen.

gaga naharin cursus batsheva dance company
Reportage - 11 feb 2019

Dansjournalist Astrid van Leeuwen volgde een cursus van beroemde Israëlische choreograaf Ohad Naharin, en deed daarvan verslag.

Gender Fuck[er]. Keren Rosenberg. Graham Adey.
Interview - 15 aug 2017

Keren Rosenberg en Graham Adey vertellen over de bijzondere dansvoorstelling die een nieuw licht werpt op identiteit.

Last Work - Batsheva Dance Company, © Gadi Dagon
Review - 22 mei 2016 - Joanna Fox

​Gezien op 16 mei 2016 - Stadsschouwburg Amsterdam.

Batsheva Dance Company uit Israël toont hedendaagse moderne dans van wereldklasse. Dit is ook te merken aan de drie totaal uitverkochte voorstellingen van 'Last Work'.

Abonneren op Gaga