Home » Reportage
ohad naharin gaga dans

Ohad Naharin is terug!

Tijdens het Holland Dance Festival keren Ohad Naharin en zijn dansgezelschap Batsheva Dance Company terug naar Nederland. Zij tonen Classy Classics en Venezuela, twee werken van topchoreograaf Ohad Naharin. Naharin is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van de dansstijl Gaga.

Ohad Naharin

Naharin begon op zijn tweeëntwintigste met dansen. Hij begon bij Batsheva Dance Company, waar hij tegenwoordig huischoreograaf is. Naharin werd al snel opgemerkt door Martha Graham, die een gastles kwam geven. Graham nodigde de danser uit om bij haar gezelschap te dansen. Naharin ging op die uitnodiging in en verhuisde naar New York. Daar ontving hij een beurs voor de School of American Ballet en verdiepte hij zijn opleiding aan de prestigieuze Juillard School. Hij verhuisde voor zijn internationale carrière naar Brussel om zich verder te ontwikkelen bij het Ballet du XXe Siècle van Maurice Béjart.

Batsheva Dance Company

In de jaren ‘80 keerde Naharin terug naar New York voor zijn debuut als choreograaf. In hetzelfde jaar richtte hij samen met zijn vrouw Mari Kajiwara (in 2001 te jong overleden) het Ohad Naharin Dance Company op. Daarnaast reisde hij tot 1990 de wereld rond om te choreografen. De choreograaf werkte met onder ander het Nederlands Dans Theater en Kibbutz Contemporary Dance Company. Na tien jaar gereisd te hebben, keerde Naharin terug naar Batsheva Dance Company. Daar was hij tot 2018 artistiek directeur en choreograaf. Sinds dit jaar is hij huischoreograaf.

Prijzen

Naharin heeft al verschillende prijzen op zijn naam staan. Zo ontving hij in 2005 de Israel Prize voor dans. Acht jaar later kreeg de choreograaf de eredoctoraat in Fine Arts van de Juilliard School in New York. Het multi-talent heeft ook het doctoraat aan de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem en de EMET Prijs op zijn naam staan.

Gaga

De choreograaf staat vooral bekend om zijn creatie van zijn dansstijl Gaga. De taal van Gaga is ontstaan vanuit het geloof in de genezende, dynamische en steeds veranderende kracht van beweging. Gaga heeft geen vaste bewegingen en regels waarop de danser zich moet aanpassen. In 2015 is er een documentaire over Naharin en zijn dansstijl gemaakt: Mr. Gaga.

Meer inspiratie