Michael Schumacher

Michael Schumacher is een befaamd danser en dansimprovisator. Schumacher heeft gedanst bij toonaangevende dansgezelschappen, zoals Ballet Frankfurt, Twyla Tharp Dance, and Magpie Music Dance Company. Zijn choreografisch werk is prominent aanwezig in producties van het Holland Dance Festival.

Biografie Michael Schumacher

Michael Schumacher (1961, Spokane, Verenigde Staten) begon op zijn zestiende met dansen. Hij volgde zijn dansopleiding aan de Juilliard School in New York City, waar hij in 1983 afstudeerde met een Bachelor of Fine Arts (BFA) in dans.. Daarna kwam danste hij bij het Feld Ballet van danser, choreograaf en regisseur Eliot Feld (drie jaar) en Twyla Tharp Dance (twee jaar).

Halverwege de jaren '80 kwam Schumacher naar Europa. Hij werkte in Portugal voor de Compagnia di Lisboa (Lisbon Dance Company) in Lissabon. Daar danste hij in producties van Mark Haim. Vanaf 1988 werkte hij vijf jaar voor het Ballett Frankfurt bij choreograaf William Forsythe, waarna hij overstapte naar de Pretty Ugly Dance Company van Amanda Miller.

Na te hebben gedanst in grote dansgezelschappen ging Schumacher verder als freelancer. Met een doorstart als solo-danser danste hij in producties van onder andere Cora Bos-Kroese, Dana Caspersen, Anouk van Dijk, Mark Haim, Chico Katsube en Paul Selwyn Norton. Ook trad hij op in producties van de Amerikaanse opera- en theaterregisseur, Peter Sellars. Daarnaast werkte hij samen met zangeres Dawn Upshaw en wijlen Lorraine Hunt Lieberson, percussionist Han Bennink, en cellist en componist Alex Waterman. Inmiddels heeft hij zich doorontwikkeld tot een dansimprovisator die zijn ervaringen deelt op het gebied van improvisatie en instant compositie.

Michael Schumacher en Holland Dance Festival

Schumacher werkt hij al geruime tijd samen binnen het Holland Dance Festival: vanaf 1997 is hij in eigen en andermans producties te zien geweest: het duet Work # 1 (1997) met Sylvie Guillem een choreografie van Dana Caspersen; Proxy (2000) van Paul Selwyn Norton; het solostuk Michael Schumacher (2001) als onderdeel van MARTHA van Richard Move; Piping Hot Hutspot (2003), Last Touch First (2007) met Jiří Kylián en Sabine Kupferberg; Queen Lear (2010) met Sabine Kupferberg.

Michael Schumacher en Cinedans Festival

In 2007 startten regisseur Roberta Marques en danser / choreograaf Michael Schumacher de Looking Forward Trilogy — een filmisch experiment waarin gespeeld wordt met ons besef van tijd. In de eerste film uit de trilogie loopt Schumacher vooruit terwijl de wereld om hem heen achteruit gaat. Looking Forward — Man and Woman (2009) is een liefdesbrief van een oude man aan zijn even oude vrouw. Tegelijkertijd is de film een portret van een jong stel aan het strand. In 2014 werd de trilogie afgesloten met een Looking Forward — Manhatten. In dit derde deel lost zijn 'tijdneurose' op en kan hij gewoon in het heden leven.

Michael Schumacher wint Gouden Zwaan

In 2008 ontving Michael Schumacher tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen de Gouden Zwaan.  Schumacher kreeg naast de Zwaan ook de Jirí Kylián-ring, uit handen van Jirí Kylián zelf. Schumacher was de eerste danser/choreograaf ooit die tegelijkertijd de Gouden Zwaan als de Jiří Kylián Ring ontving.

Volgens de dansjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)  is de Amerikaan een begrip in de dans. "Hij is een veelzijdig kunstenaar, geliefd en gerespecteerd in de Nederlandse danswereld en ver daarbuiten. Hij is boven alles een meesterlijk improvisator. In zijn handen wordt improvisatie een kunstvorm, niet vrijblijvend maar gedisciplineerd, doelgericht en schijnbaar vrij. Als danser is hij prachtig en veelzijdig, uitgesproken in zijn muzikaliteit."

 

Looking Forward Manhattan
Review - 16 mrt 2015

De Looking Forward Trilogy van Roberta Marques en Michael Schumacher speelde tijdens het Cinedans op vrijdag 13 maart. In de trilogie wordt gespeeld met het besef van tijd en het bewegende lichaam dat zich verhoudt tot openbare ruimtes.

Cinedans Dance on Screen
Nieuws - 5 mrt 2015

Het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld Cinedans - Dance on Screen keert van 11 tot en met 15 maart 2015 terug in EYE, Amsterdam. Cinedans presenteert  de beste nieuwe internationale dansfilms, documentaires en interactieve installaties. 

Nieuws - 10 feb 2013

The New Factory is een programma met choreografieën van Michael Schumacher en Guilherme Miotto.

Abonneren op Michael Schumacher