Cinedans Dance on Screen

Twaalfde editie dansfilmfestival Cinedans

Het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld Cinedans - Dance on Screen keert van 11 tot en met 15 maart 2015 terug in EYE, Amsterdam. Tijdens de twaalfde editie presenteert Cinedans vijf dagen de beste nieuwe internationale dansfilms, documentaires en interactieve installaties. Te zien zijn onder meer documentaires over Jiří Kylián, Sasha Waltz en Ann Van den Broek en premières van ISH choreograaf Marco Gerris en van regisseur Ruben van Leer.

Festivalprogramma Cinedans - Dance on Screen

Dit jaar ontving Cinedans ruim 300 inzendingen voor het festival. Uit deze inzendingen, aangevuld met zelf gecureerde films, zijn zes shorts programma’s van een uur samengesteld. Daarnaast is een aantal documentaires geselecteerd, waaronder een over Jiří Kylián die zijn laatste choreografieën bij het Nederlands Danstheater maakt, en A Portrait over de internationaal befaamde choreografe Sasha Waltz. 

Ga naar de website van Cinedans voor het volledige festivalprogramma.

Premières Cinedans

Tijdens het festival gaat een groot aantal films in première: The Lady in Black, documentaire over choreografe Ann Van den Broek, Manhattan, de laatste film van de Looking Forward trilogie van regisseur Roberta Marques met in de hoofdrol de meester van de dansimprovisatie Michael Schumacher, Like 4 Real van ISH choreograaf Marco Gerris en Farm of Memories, de eerste dansfilm van de jonge talentvolle urban dance choreograaf Gianni Grot.

Daarnaast presenteert Cinedans de première van de dans- en operafilm Symmetry van regisseur Ruben van Leer. Symmetry is de eerste fictiefilm ooit gedraaid in Cern, de deeltjesversneller in Genève. Choreograaf en danser Lukáš Timulak speelt een onderzoeker die tijdens zijn werk uit het lood raakt. De zang van wereldberoemde operazangeres Claron McFadden leidt hem terug naar het moment vóór de big bang, toen tijd nog niet bestond. 

Point Taken 5

Na vier succesvolle edities volgt Point Taken 5, een initiatief van het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans. Point Taken stelt choreografen en regisseurs in staat om op basis van een gezamenlijk ontwikkeld plan een korte dansfilm te realiseren. De films gaan tijdens Cinedans op zaterdag 14 maart in première. Dit jaar zijn dat:

- Perron 13 - choreografie: Klaus Jürgens, regie: Camiel Zwart, producent: Blackframe 
- Son du serpent - choreografie: Feri de Geus, regie: Tami Ravid, producent: Family Affair Films

Meer inspiratie