Recordaantal bezoekers voor Cinedans Festival

Recordaantal bezoekers CinedansCinedans, het festival waarbij dansfilm centraal staat, heeft een recordaantal bezoekers getrokken. Ruim 4600 mensen bezochten de tiende editie van het festival dat plaatsvond van 1 tot en met 9 maart 2013. Dit is een groei van veertien procent ten opzichte van de vorige editie in 2011. Het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld werd dit jaar voor het eerst gehouden in het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam.

Cinedans Publieksprijzen

Op zaterdag 9 maart werd het festival afgesloten met de uitreiking van de Cinedans Publieksprijs 2013. De grote winnaars zijn Barbara Makkinga met Toer en Jakop Ahlbom en Boudewijn Koole met Off Ground. Toer is een documentaire over de Nederlandse choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Vanuit verschillende hoeken belicht de film het leven en werk van Van Schayk. Off Ground is een poëtische film over de relatie tussen een jongen en zijn stervende moeder, gemaakt in het kader van Point Taken 3. Point Taken is een interdisciplinair project van het Mediafonds en Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans, waarin filmmakers en choreografen de kans krijgen om samen een dansfilm te maken.

One Minute Dance Film Contest

Voor de vierde achtereenvolgende keer organiseerde Cinedans ook dit jaar De One Minute Dance Film Contest. Uit ruim honderdvijftig inzendingen van dansfilms van één minuut zijn allereerst de beste dertig gekozen. Deze zijn vertoond tijdens Cinedans en hieruit is vervolgens een winnaar gekozen: In A Rush van Bobbie Roelofs, Tim Terhorst en Max Dorsman Lemstra. De winnaar gaat mee met Cinedans on Tour en zal onder andere te zien zijn tijdens het Bipod Festival in Beirut en het Explore Dance Festival in Boekarest. Je kunt In A Rush, opgenomen op het Amsterdamse metrostation Waterlooplein, hier bekijken.