Maia Makhateli

Maia MakhateliMaia Makhateli (Tblisi, Georgië) is afkomstig uit een ware dansfamilie. Zo leidt haar vader een balletschool in de Verenigde Staten en is haar broer eerste solist bij het Engelse Royal Ballet. Maia begon haar dansopleiding aan het Choreografisch Instituut van Cabukiana in haar geboortestad.

Reizen voor dans

Op haar zestiende vertrok zij met haar ouders naar de Verenigde Staten, waar zij studeerde aan de San Valley Ballet School in Idaho en vervolgens vier jaar bij het Colorado Ballet danste. In 2006 maakte ze de overstap naar het Birmingham Royal Ballet, maar ze vond Engeland te ‘koud en grijs’ en auditeerde bij Het Nationale Ballet, waar ze in 2007 als grand sujet werd aangenomen. In 2009 werd ze bevorderd tot tweede soliste, een jaar later volgde de benoeming tot eerste soliste.

Dansprijzen Maia Makhateli

Maia won diverse balletprijzen in de Verenigde Staten en werd in 2011 in haar geboorteland Georgië onderscheiden met de Nina Ananiashvili & Gilbert Albert Star Award, een prijs ingesteld door de eveneens Georgische prima ballerina Nina Ananiashvili en een Zwitserse juwelier.

Maia Makhateli en dansers ensemble van Het Nationale Ballet.
Review - 17 feb 2020 - Roos Stuurman

De voorstelling Frida van Het Nationale Ballet vertelt het bijzondere levensverhaal van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.

Becoming Frida, Frida, Het Nationale Ballet
Nieuws - 14 jan 2020

Op vrijdag 20 december, plaatste Het Nationale Ballet de eerste aflevering van een nieuwe vierdelige online mini serie: Becoming Frida.

Anna Ol in The Sleeping Beauty. Foto Marc Haegeman
Nieuws - 25 okt 2018

Het Nationale Ballet scoort hoog met in totaal drieëntwintig eervolle vermeldingen van Dance Europe. Drie meer dan in de vorige editie uit 2017.

Het Nationale Ballet - Notenkraker en Muizenkoning foto Angela Sterling Dansers Maia Makhateli & Artur Shesterikov
Review - 14 dec 2015

Notenkraker en de Muizenkoning weet traditiegetrouw te betoveren. Door de eigen draai die de dansers aan hun rollen geven, zal elke avond net iets anders zijn en dat zorgt ervoor dat het ballet de bezoeker blijft verrassen.

 Het Nationale Ballet, Hans van Manen Live
Review - 15 sep 2015

De dansante variatie in 'Hans van Manen Live' is enorm. Nederlands bekendste choreograaf schept voor de dansers van Het Nationale Ballet ongekende mogelijkheden die ze met een onbevangen gretigheid exploreren. Een verrijking voor iedereen.

Nieuws - 8 sep 2015

Maia Makhateli is de winnares van de Alexandra Radiusprijs 2015. De eerste soliste van het Nationale Ballet ontving de prijs tijdens het Gala van Het Nationale Ballet op 8 september 2015.

Abonneren op Maia Makhateli