Becoming Frida, Frida, Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet maakt mini serie 'Becoming Frida'

Op vrijdag 20 december, plaatste Het Nationale Ballet de eerste aflevering van een nieuwe vierdelige online mini serie: Becoming Frida.

Becoming Frida

In de vier afleveringen neemt hos Milouska Meulens de kijker mee achter de schermen, en laat zien hoe het nieuwe ballet Frida tot stand komt. Van de choreografie, tot decors, van kostuums tot de muziek. In de eerste aflevering krijgt de kijker een beeld van het leven van Frida Kahlo. En er zijn beeld van repetities en interviews met de choreografe Annebelle Lopez Ochoa, decor-en kostuumontwerpster Dieuweke van Reij en Ted Brandsen, directeur van het Nationale Ballet. Aflevering 1 van Becoming Frida is nu te zien op YouTube.
Frida, het ballet is geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo, een van de meest intrigerende kunstenaars van de 20ste eeuw. Gaat op donderdag 6 februari 2020 in wereldpremière bij Het Nationale Ballet en is te zien tot en met dinsdag 25 februari 2020 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Frida – het ballet

Annabelle Lopez Ochoa, half Colombiaans, half Belgisch, is slechts deels aangetrokken door de Latijns Amerikaanse connectie die ze heeft met de Mexicaanse Kahlo. Gefascineerd en geïnspireerd is Ochoa met name op de wijze waarop Kahlo haar verdriet, pijn en immobiliteit in kunst heeft weten te transformeren. Het ballet vertelt dan ook niet zozeer de levensloop van Kahlo, maar verbeeld Frida's gevoels- en belevingswereld aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in haar leven als haar grote eenzaamheid, haar complexe relatie met Diego Rivera, haar biseksualiteit en de wijze waarop ze haar eigen imago creëerde.
Lopez Ochoa creëert het ballet voor 50 dansers. De Amerikaanse film en theaterregisseur Nancy Meckler doet de dramaturgie. De kostuum- en decorontwerpen zijn van de Nederlandse Dieuweke van Reij. De Brit Peter Salem componeert nieuwe muziek voor Frida aangevuld met liederen van de Costa Ricaanse/  Mexicaanse zangeres Chavela Vargas.

Frida - credits

Choreografie: Annebelle Lopez Ochoa
Dramaturgie: Nancy Meckler
Muziek: Peter Salem
Décor- en kostuumontwerp: Dieuweke van Reij
Lichtontwerp: Michael Mazzola
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
 
Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
za.6 (première), za. 08, di. 11, do. 13, vr. 14, za. 15, di. 18, zo. 23 en di. 25 februari 2020
aanvang: 20.15 uur / 14.00 uur
 
Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- van € 20,- tot en met € 72,-
- kortingen gelden voor Stadspas, CJP, CKV-Cultuurkaart, My Muse & Me, I Amsterdam City Card en t/m 16 jaar
- last minute studenten: € 15,-
 
Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website 

Meer inspiratie