nationale ballet Frida Kahlo annabelle lopez Ochoa 2019 2020

Het Nationale Ballet presenteert nieuw ballet over Frida Kahlo

Het Nationale Ballet heeft het programma voor 2019-2020 bekend gemaakt. Het gezelschap presenteert volgend seizoen onder meer Frida, een nieuw ballet over de Mexicaanse schildenares Frida Kahlo. Het Nationale Ballet richt zich aankomend seizoen op het aantrekken van nieuw publiek, met als thema ‘Verandering en verbazing’.

Kunstenares inspireert surrealistisch ballet

Het leven van Frida Kahlo (1907-1954) vormt geen voor de hand liggend onderwerp voor een ballet: de iconische kunstenares had als kind polio en raakte op haar achttiende gedeeltelijk verlamd in een zwaar busongeluk. De Colombiaans-Belgische choreografe Annabelle Lopez Ochoa maakte in 2016 echter al een choreografie over Kahlo, voor het She Said programma van het Engelse Nationale Ballet. In Broken Wings benadrukte zij de vreugde waarmee de schildenares haar pijn en passie verwerkte in haar kunst. Voor Het Nationale Ballet ontwikkelt Lopez Ochoa een avondvullende voorstelling die Kahlo’s gevoels- en belevingswereld op surrealistische wijze zal verbeelden.

Het Nationale Ballet zoekt nieuw publiek

Het Nationale Ballet had vorig jaar ook succes met het verhaal van danseres en spion Mata Hari, een andere markante, historische vrouw. Ongetwijfeld hoopt het Nationale Ballet met zulke nieuwe werken een breed publiek te trekken. Op de seizoenspresentatie legde directeur Ted Brandsen de focus op het aantrekken van nieuw publiek, onder meer met kortingsregelingen en projecten voor jongeren. Op het programma staan ook veel jeugdvoorstellingen, waaronder Kriebel (2+).

nationale ballet michaela deprince nieuw seizoen 2020

Voor een diversere beeldvorming is de Nationale Opera & Ballet bovendien een samenwerking gestart met fotografenduo Florian Joahn en JeanPaul Paula. Op hun eerste promotiebeeld voor Het Nationale Ballet staat tweede solist Michaela DePrince prominent in het midden. DePrince geniet ook buiten de danswereld grote populariteit en is de ideale persoon om jonger en diverser publiek te trekken.

Oude en nieuwe klassiekers

Naast Frida zal het Nationale Ballet een nieuwe regie van Ivo van Hove en een wereldpremière van Willem Jeths presenteren. En ter ere van de 250ste geboortedag van Beethoven creëren de jonge choreografen Wubkje kuindersma, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer ieder een deel op de enige balletcompositie die Beethoven schreef, Die Geschöpfe des Promotheus.

Ook zullen The Four Seasons van David Dawson en een choreografie van Wayne McGregor en George Balanchine hun Nederlandse premières beleven. En natuurlijk kunnen de klassiekers niet ontbreken: Notenkraker & de MuizenkoningRomeo en Julia en Giselle staan weer op het programma. Volgens Brandsen vormen deze klassieke baletten het ideale ‘instapmodel’ voor nieuw publiek.

Meer inspiratie