Artur Shesterikov

Danser Artur ShesterikovDirect na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist bij dansgezelschap Het Nationale Ballet. Zijn dansopleiding volgde Artur aan de Balletschool van het Staatstheater in zijn geboorteplaats Perm, een van de drie hoogst aangeschreven balletopleidingen in Rusland. Tijdens de International Ballet Competition ‘Arabesk’ in 2004 werd hij uitgeroepen tot ‘meest getalenteerde danser’.

Het Nationale Ballet

Samen met danseres Viktoriya Ananyan maakte hij in 2007 de overstap van het Tsjaikovski Perm Ballet naar Het Nationale Ballet. Artur werd aangenomen als corps de ballet-danser, maar werd al spoedig bevorderd tot coryphée en in 2010 tot tweede solist. Direct na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist.

Behalve in de meeste van de klassieke balletten, treedt hij op in werk van choreografen als George Balanchine, William Forsythe en Benjamin Millepied. Hij heeft gewerkt met onder anderen Krzysztof Pastor, Hans van Manen, John Neumeier, Christopher Wheeldon, Alexei Ratmansky, Natalia Makarova en Peter Wright.

Anna Ol & Artur Shesterikov in Onegin. Foto Marc Haegeman
Nieuws - 13 okt 2017

Opnieuw krijgt Het Nationale Ballet een hoge waardering in de jaarlijst van Dance Europe met in totaal twintig eervolle vermeldingen. Een meer dan in 2016.

Coppelia © Altin Kaftira
Review - 15 dec 2016

Het Nationale Ballet brengt dit jaar het ballet Coppelia tijdens de feestdagen. Daarmee doorbreekt het balletgezelschap de traditie van Zwanenmeren en Notenkrakers tijdens de kerst. De voorstelling is zo mierzoet als kerststokjes. Gezien: 11 december 2016.

Artur Shesterikov. © Angela Sterling
Nieuws - 8 sep 2016

Artur Shesterikov, eerste solist van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2016, en daarmee € 2500,- en een kunstwerk. De prijsuitreiking viel in handen van Alexandra Radius tijdens het Gala van Het Nationale Ballet.

Abonneren op Artur Shesterikov