Artur Shesterikov. © Angela Sterling

Artur Shesterikov winnaar Alexandra Radiusprijs 2016

Artur Shesterikov, eerste solist van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2016. Shesterikov ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op woensdag 7 september 2016 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Alexandra Radius: “Artur is zowel een danseur noble als een van de steunpilaren van Het Nationale Ballet, sympathiek en bescheiden.” De prijs werd dit jaar voor de 28ste keer uitgereikt.

Artur Shesterikov: “Het is een grote eer om deze prijs te ontvangen uit de handen van een van de grootste ballerina’s van de 20ste eeuw. Zonder de hulp van het volledige Nationale Ballet had ik dit nooit kunnen bereiken, het gezelschap dat mij een steeds betere danser helpt te worden.”

Juryrapport: “De kwaliteit van een danseur noble”

“Het was een seizoen waar vooral de mannen van Het Nationale Ballet opvallende prestaties leverden. Dat heeft de keuze van de jury bepaald niet makkelijk gemaakt. Maar als je in een seizoen Hans van Manens Metaforen, Twilight en Live danst, de rol van officier Vadime in Mata Hari, graaf Albrecht in Giselle, de prins in Notenkraker en Muizenkoning, George Balanchine's Theme and Variations, Violin Concerto en Apollon Musagète en David Dawson’s Overture en als je de kwaliteit bezit van een danseur noble en een van de steunpilaren bent van Het Nationale Ballet, dan kan er toch maar een de winnaar zijn.”

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Anneke van Heertum (Vriend van Het Nationale Ballet).

Videoportret van Artur Shesterikov

Meer inspiratie