Vito Mazzeo in Roméo et Juliette. © Monika Rittershaus.

Dansprijs voor eerste solist Vito Mazzeo

Vito Mazzeo, eerste solist van Het Nationale Ballet, is in de prijzen gevallen tijdens het internationale dansfestival Premio Capri Danza International in Capri, Italië. Mazzeo ontving de Premio Valore, de prijs voor een bijzondere dansprestatie, voor zijn vertolking van Le Père Laurence in de productie Roméo et Juliette van de Duitse choreografe Sasha Waltz.

Vito Mazzeo danste de rol afgelopen april in deze eerste gezamenlijk productie in de geschiedenis van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera. Hij kreeg de prijs afgelopen weekend uitgereikt tijdens een Gala in het openluchttheater Certosa di San Giacomo in Capri, Italië.

Vito Mazzeo

De Italiaanse danser Vito Mazzeo is geboren in Vibo Valentia, Calabria, volgde zijn dansopleiding aan de balletschool van La Scala in Milaan. Achtereenvolgens danste hij bij The Royal Ballet, het Teatro dell’Opera di Roma en het San Francisco Ballet. Bij dit laatste gezelschap kwam hij in 2010 in dienst als tweede solist; zes maanden later al werd hij bevorderd tot eerste solist. Hij vormde in San Francisco regelmatig een sterrenpaar met voormalig soliste van Het nationale Ballet; Sofiane Sylve.

Vito’s overstap naar Het Nationale Ballet is ingegeven door een bewondering voor het veelzijdige repertoire van de groep en, in het bijzonder, een fascinatie voor het werk van Hans van Manen. Vito won eerder de Premio Postiano Léonide Massine en de Danza&Danza-onderscheiding voor beste danser van het jaar.

Meer inspiratie