Gala Het Nationale Ballet eert Igone de Jongh en Toer van Schayk

Het nieuwe balletseizoen 2016-2017 wordt door het Nationale Ballet geopend met een feestelijk gala, waarin speciale aandacht uitgaat naar balletdanseres Igone de Jongh en multi-getalenteerd kunstenaar Toer van Schayk.

De galavoorstelling is populair onder balletliefhebbers en prominenten en wordt jaarlijks druk bezocht. Op het programma staan optredens van alle stersolisten, gastoptredens, beroemde pas de deux, nieuwe balletten en de uitreiking van de Alexandra Radiusprijs. Ook bevat het programma meer dan tweehonderd dansers in het Grand Defilé. Aansluitend is er in aanwezigheid van dansers en choreografen een feest in de foyer.

Twee jubilea

In het bijzonder wordt er tijdens het gala aandacht besteed aan twee jubilea. Zo viert Igone de Jongh, Nederlands bekendste balletdanseres van haar generatie, haar twintigjarige jubileum bij Het Nationale Ballet. Bewonderingswaardig aan De Jongh is dat ze in 1996 begon als aspirant bij het gezelschap en daarbij alle rangen doorliep. Zo werkte ze zich omhoog van élève (1997), corps de ballet (1998), coryphée (1999) en grand sujet (2000) naar tweede solist (2002), totdat ze op 24-jarige leeftijd in 2003 promoveerde tot eerste soliste. Ze heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Arnold Haskell Award, de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en de Alexandra Radiusprijs. Bovendien is ze de muze van choreograaf Hans van Manen. 

Maar er is nog een jubileum, want de choreograaf, schilder, beeldhouwer en decor- en kostuumontwerper Toer van Schayk viert zijn tachtigste verjaardag. Van Schayk, die zijn danscarrière begon bij het Nederlands Ballet, is al ruim vijftig jaar werkzaam bij het Nationale Ballet. Ook volgde hij een opleiding tot beeldhouwer. Een deel van zijn in totaal veertig choreografieën is nog met grote regelmaat bij Het Nationale Ballet te bewonderen, waaronder de Notenkraker en de Muizenkoning. Eveneens zijn ontwerpen voor Het Zwanenmeer, Romeo en Julia en Giselle nog vaak te zien. 

Alexandra Radiusprijs 2016

Daarnaast wordt tijdens het gala de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. De prijs, die sinds 1989 bestaat, is vernoemd naar Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldwijde bekendheid genoot. Elk jaar mag een danser van het Nationale Ballet, die zich in het afgelopen dansseizoen op een bijzondere manier wist te onderscheiden, deze prijs in ontvangst nemen. Vorig jaar ging de prijs naar de van oorsprong Georgische balletdanseres Maia Makhateli.

Het gala vindt plaats op woensdag 7 september 2016 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Kaarten zijn online te bestellen via de website.

 

Meer inspiratie