Anna Ol & Artur Shesterikov in Onegin. Foto Marc Haegeman

Het Nationale Ballet soort hoog in Critic’s Choice 2017

De jaarlijst, de Critic’s Choice, van het danstijdschrift Dance Europe is gepubliceerd. Opnieuw scoort Het Nationale Ballet hoog met in totaal twintig eervolle vermeldingen. Een meer dan in 2016 toen het gezelschap negentien vermeldingen mocht ontvangen.

Het Nationale Ballet vermeldt als ‘Gezelschap van het jaar’

Het Nationale Ballet krijgt opnieuw een vermelding als Company of the Year over het theaterseizoen 2016-2017. Eerste solisten Anna Tsygankova en Anna Ol krijgen beide een vermelding in de categorie Best Dancer of the Year. De jury over Anna Ol: “Sublieme, schijnbaar moeiteloze beheersing van de techniek, hartverwarmende uitstraling.”
Directeur Ted Brandsen krijgt tweemaal een vermelding in de categorie Best Director of the Year en het corps de ballet van Het Nationale Ballet ontving drie vermeldingen in de categorie Best Corps de Ballet of the Year.

Acht dansers vermeld in categorie ‘Uitmuntende prestatie’

In de categorieën Outstanding Performance by a Female Dancer en Outstanding Performance by a Male Dancer zijn er vermeldingen voor eerste solisten Igone de Jongh, Daniel Camargo, Remi Wortmeyer, Artur Shesterikov en Anna Ol. Tweede solist Edo Wijnen en coryphee Joseph Massarelli worden beide geëerd voor hun optreden in het ballet Citizen Nowhere van Associate Artist David Dawson uit het programma Made in Amsterdam. Citizen Nowhere ontving ook twee vermeldingen in de categorie Best première. Edo Wijnen ontving voor zijn rol in het ballet al eerder een Zwaan nominatie voor meest indrukwekkende dansprestatie 2017.    

Verder zijn er vermeldingen voor coryphee Sho Yamada in de categorie New name to watch en het ballet 8 Preludes van Ton Simons, gecreëerd voor de Junior Company van Het Nationale Ballet (Best premiere)  

De Critic’s Choice 2017 is samengesteld door een 15-koppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke lijst samen met onder andere de beste danser van het seizoen, dansers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd, het beste gezelschap van het seizoen, beste directeur van het seizoen, beste corps de ballet van het jaar en de beste nieuwe producties van het afgelopen dansseizoen.
 

Meer inspiratie